CRNA HRONIKA

Jeziva trostruka ubistva koja su ove godine rasvijetljena u 24 sata: Krvavi pohodi koji lede krv u žilama

Dovođenje optuženog Kamenice u Sud

B. CERIĆ – Dž. BULBUL

29.12.2017

Ova godina ostat će zapamćena po brutalnim ubistvima koja su šokirala javnost u Bosni i Hercegovini i regiji. Sva su ubistva mahom rasvijetljeni u roku od 24 sata, što je naročito značajno, jer je nakon protoka tog vremena mnogo teže otkriti počinioca i dokazati zločin.  

Policijski istražitelji su za sve slučajeve prikupili dovoljno dokaza i u toku su sudski postupci protiv ubica.

Ubica na liječenju

Najsuroviji zločin dogodio se 2. maja ove godine u malom selu Bogušići kod Goražda. Mladić iz Sarajeva Nezir Kamenica (21) sjekirom je izmasakrirao majku Zehru, očuha Ifeta Kavazovića i nanu Šemsu Džabiju u njihovoj porodičnoj kući.

Najprije je ubio Ifeta, kojeg je sjekirom udario sleđa po glavi, potom majku Zehru, koja se pokušavala odbraniti, a nakon toga i nanu, koja je smrt dočekala u krevetu. Potom je u kući u kojoj je počinio masakr, prespavao.

Trostrukom ubici Neziru Kamenici (21) nedavno je prekinuto suđenje u Kantonalnom sudu Sarajevo i upućen je na liječenje u sarajevsku Psihijatrijsku bolnicu Jagomir.


Privođenje Sabahudina Habiba

Sabahudin Habib je 21. marta u selu Sokoline nadomak Donjeg Vakufa hicima iz automatske puške ubio Omera Bašića, Ševku Draginovića i Ferida Rahmanovića.

Trostrukom ubici Sabahudinu Habibu u toku je suđenje u Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Habib je, zajedno s optuženima Arnelom, Sanelom i Avdom Habibom, koje optužnica tereti za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti, onemogućio dvojici ubijenih šumara i trećoj osobi, koja je bila angažirana za prijevoz, da obave odvoz drveta.

Fizički su napali ubijene kada su pokušali snimiti situaciju mobitelom. Svakoga od ubijenih Sabahudin Habib je u svom krvavom pohodu pogodio sa po tri metka u leđa.

Pili u brvnari

Trostruko ubistvo dogodilo se i u naselju Vrhpolje u Sanskom Mostu. Muhamed Kadirić je hicima iz automatske puške usmrtio 24. februara trojicu svojih komšija Safeta Kadirića, Elkaza Razića i Emira Bajrića.

Stravični zločin dogodio se u brvnari ubice, gdje su četvorica muškaraca, koji su se družili, pili alkohol. Jedan je sjedio mrtav na kauču, drugi je bio na podu potrbuške, a krvi je bilo svugdje po brvnari. Treći ubijeni je ležao vani bočno, a leđa su mu bila krvava. Trostruki ubica uhapšen je istog dana.


Starca drogirali, ubrizgali mu zrak u venu pa ga opljačkali 

Robert Bačić (63), moler iz Šibenika, i Emina Hal (Hall), medicinska sestra iz Bijeljine, svirepo su 17. novembra ubili i opljačkali Fazliju Hrustića (77) u njegovoj kući u sarajevskoj općini Ilidža. 

Osumnjičeni su pozvali starca nakon što su unaprijed smrvili tablete. Na brutalan način, špricom su mu ubrizgali zrak u venu kako bi izazvali reakciju srčanog udara. Poslije su ga odnijeli u stan i polegli kako bi se stekao utisak da spava. Potom su ga opljačkali, izašli i zaključali stan.



Odvoženje tijela dvije žene

Nožem izmasakrirao suprugu i punicu 

Miroslav Šarenac (51) ubio je 4. septembra nevjenčanu suprugu Branku Šimšić (54), s kojom je živio u vanbračnoj zajednici, i njenu majku Obradinu Šimšić (80) u porodičnoj kući Šimšića u višegradskom naselju Omar. On je nožem ubio obje žene, a zatim je pozvao policiju i sačekao da dođu po njega. Miroslav se u selu nije družio sa mještanima, koji kažu da je Brankin otac, koji je pobjegao, izbjegao sigurnu smrt.  


Iznošenje tijela ubijene žene i muškarca

Alija Hrustić (49) u maju ove godine iskasapio je nožem i sjekirom suprugu Azru Hrustić (35), s kojom nije živio u posljednjih nekoliko mjeseci, i Envera Halilagića (41), s kojim je zatekao Azru u spavaćoj sobi.  

Stravično dvostruko ubistvo dogodilo se u Srednjim Jakupovićima kod Prijedora u kući jedne 80-godišnje mještanke o kojoj se Azra, stanujući kod nje sa jednim od dvojice svojih sinova, brinula u posljednja dva mjeseca. Nakon što je ubio suprugu i njenog ljubavnika, Alija je otišao prvo kući u Kamičane, gdje se, navodno, pokušao objesiti, a nakon što su ga u tome spriječili majka i sin, sam se prijavio policiji u Kozarcu i priznao šta je napravio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.