CRNA HRONIKA

Predložen pritvor za Travničanina Almira Krnjića, osumnjičenog za organizirani kriminal i nedozvoljen promet oružja

Avaz.ba

8.1.2018

Postupajući tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora Almiru Krnjiću (32) u Travniku.

Krnjić je pod istragom kao pripadnik organizirane kriminalne grupe koja je vršila krijumčarenje oružja i streljiva iz BiH prema Sloveniji i zemljama EU, radi prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, te korištenja u izvršenju krivičnih djela.

Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijski organi Slovenije zaustavili i otkrili specijalno prepravljeno vozilo bh. registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, streljiva i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna saradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH, kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu grupu koja je vršila nabavku i krijumčarenje naoružanja iz BiH, prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU, sa ciljem da bude prodato na ilegalnom tržištu naoružanja, te korišteno za izvršenje teških krivičnih djela u zemljama EU.

Operativnim radom, osumnjičeni Krnjić identificiran je kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je uhapšen i ispitan.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u saradnji sa partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i hapšenju svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.