DRAMA U ODŽAKU

Hrabri policajci spriječili pljačku ”Intesa Sanpaolo banke'': Razbojnika oborili na pod i oteli mu pušku

B. CERIĆ
24.01.2018 20:06

Foto: Hrabri policajci Dženan Hodžić Mehić, Asmir Gibić i Ivica Andrić

Drama koja se viđa samo u holivudskim filmovima odigrala se jučer u jutarnjim satima u poslovnici ”Intesa Sanpaolo banke'' u Odžaku. Naime, maskirani pljačkaš, naoružan automatskom puškom, upao je u banku, tražeći od prestravljenih službenica da mu predaju novac.   

Nedaleko od mjesta događaja nalazili su se policajci Asmir Gibić i Ivica Andrić te sudski policajac Dženan Hodžić Mehić, koji su putem motorole čuli prijavu te su se munjevitom brzinom uputili ka banci koja se nalazi u Titovoj ulici u Odžaku.

Opkolili banku

Drama je krenula oko 10.20 sati, kada su građani panično prijavili da je u toku pljačka.

- Dojavu je zaprimio naš šef smjene i uputio nas prema banci. Građani su javili da je u toku razbojništvo i da je u pitanju osoba naoružana automatskom puškom - kazao je u izjavi za “Dnevni avaz” policajac Gibić, koji obavlja funkciju zamjenika zapovjednika Policijske stanice u Odžaku.

On nam je ispričao da su po dolasku pred banku u unutrašnjosti vidjeli zaštitara kako stoji s podignutim rukama te maskiranu osobu koja drži pušku.

- Polako smo se približavali ulazu u banku… U međuvremenu je stigla još jedna grupa policajaca te sam ih sve rasporedio oko banke. Razbojnik je na kraju uvidio da nema kud nego da izađe i preda se. U jednom trenutku imao je namjeru bježati, ali sam ga razoružao. Onda sam mu prišao i oborio ga na pod. Pružao je otpor prilikom skidanja šala kojim se maskirao, ali je na kraju sve proteklo u najboljem redu - ispričao nam je Gibić.

Bez plijena

Zahvaljujući brzoj reakciji Gibića, Andrića i Hodžića Mehića, razbojnik je bio primoran predati se, a da nije uspio oteti nijednu novčanicu.

- Najvažnije u svemu je da niko nije povrijeđen - zaključio je skromno Gibić.

Uhapšeni razbojnik A. H. (20) je prevezen u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona na daljnju kriminalističku obradu. Kod njega su pretresom pronađeni pištolj koji je oduzeo zaštitaru te odvijač.

Pohvala kolega 

Saopćenjima za javnost jučer su se oglasili iz Sudske policije Federacije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, u kojima je istaknuta efikasna akcija policajaca.

- Zahvaljujemo na saradnji građanima, kao i policijskim agencijama na našem području i policijskoj patroli koja je učestvovala u izvršenju zadatka. Svi oni su dali doprinos da se osjećaj sigurnosti na prostoru Posavskog kantona digne na viši, zasluženi nivo - navedeno je u saopćenju MUP-a Posavskog kantona.

NA VRH