CRNA HRONIKA

Drama u Bihaću: Zadobio povrede opasne po život u eksploziji detonirajuće kapisle

Iz policije upozoravaju na mine ( MUP USK)

B. C.

24.1.2018

Medicinsko osoblje Doma zdravlja u Bihaću obavijestilo je jučer Policijsku stanicu Bihać, da je ukazana liječnička pomoć R. Z. (63) koji je zadobio povrede obje šake, grudnog koša, stomaka, vrata i lica, usljed eksplozije nepoznate eksplozivne naprave.

Povrijeđeni je odmah upućen sanitetskim vozilom u Kantonalnu bolnicu Bihać, saopćeno je iz MUP-a USK.

Uviđaj na licu mjesta obavili su istražitelji OKP PS Bihać pod nadzorom kantonalnog tužioca nakon čega je utvrđeno, da je R. Z. u garaži porodične kuće, rukovao sa detonirajućim kapislama nepoznatog porijekla, usljed čega je došlo do eksplozije, a oštećeni je zadobio povrede opasne po život.

Uprava policije upozorava građane da posjedovanje minsko-eksplozivnih sredstava podliježe krivičnoj odgovornosti, a opasnost prilikom rukovanja ovakvim sredstvima može dovesti do teškog povređivanja i ugrožavanja kako vlastitog života, tako i života drugih građana.

Građani koji prilikom obilaska područja koja su bila okupirana ili na kojima su se vodile borbe u toku rata, primijete zaostala minsko-eksplozivna sredstva, dužni su da obavijeste najbližu Policijsku stanicu na broj 122, iste ne diraju već na prikladan način označe (vrećicom, tkaninom, bocom i sl.).

Također je važno naglasiti da građani ubojita sredstva ne donose lično u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste Policijsku stanicu te će stručni i osposobljeni policijski službenici kao i pripadnici civilne zaštite, dogovoreno mjesto i preuzeti minsko-eksplozivna sredstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.