CRNA HRONIKA

Četiri godine od likvidacije Radovana Grbića: Žestoki momak kojem su vukovi čuvali drogu

Policija ispred kuće ubijenoga

Piše: M. ZGONJANIN

30.1.2018

Ubistvo Radovana Grbića Cule (50) iz Rasavaca kod Prijedora, koji je u sačekuši u aprilu 2014. izrešetan iz automatske puške na pragu porodične kuće, još je nerasvijetljeno. Za ubicama se i dalje traga, potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor.

Brojne rane

Grbić je na tijelu imao 22 rane, 12 ulaznih i deset izlaznih. Od zadobivenih povreda u predjelu nogu, prepona, grudnog koša, vrata i glave preminuo je na licu mjesta. Ubica se pred kuću dovezao automobilom. Zaustavio se i oglasio sirenom. Grbić je bio u krevetu, ali je izašao na terasu, bos i u trenirci. Tada je ubica u njega sasuo rafal. 

Marka automobila kojim se ubica dovezao ostala je nepoznanica. Iako je bio pročešljan cijeli teren, nikada nije pronađena automatska puška iz koje je pucano. Na mjestu ubistva, uz tragove krvi, na drvenoj terasi kuće ostale su čahure.

Mjesec prije ubistva Grbić je izašao iz pritvora Kaznenopopravnog zavoda "Tunjice" kod Banje Luke, u kojem je, zbog sumnje da se bavio trgovinom marihuanom, proveo mjesec.

S mlađim bratom Željkom uhapšen je u januaru te godine nakon što je policija u akciji "Aneks" kod braće pronašla više od 22 kilograma marihuane. Odgovornost za marihuanu na sebe je preuzeo mlađi brat Željko, kojeg je vijest o bratovoj smrti zatekla u zatvoru.

Žestok sukob

Iz policije je tada potvrđeno da je policija provjeravala alibi kod tri osobe, no, bez detalja o kome je riječ. U javnost je, također, procurila informacija da je Grbić tokom posljednjeg boravka u "Tunjicama" imao žestok sukob s jednim od pritvorenika.

Jedno vrijeme Grbić je bio u bijegu, a policiji se predao u junu 2006. godine. Tokom potrage za njim policija je na imanju braće otkrila plantažu s oko 2.300 stabljika marihuane, koju je čuvalo 150 lovačkih pasa, uz dva vuka i leglo od pet vučića. Odgovornost je na sebe i tada preuzeo mlađi brat Željko.

Kriminalna prošlost 

Grbić je imao debeo policijski dosje. Zbog ubistva rođaka Milanka Grbića iz 1999. godine u selu Rasavci u noćnom klubu "Crazy Horse", u vlasništvu Milorada Milakovića, osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a zbog krađe automobila na 14 mjeseci zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.