U Kiseljaku i kod Bijeljine oduzet krijumčareni tekstil vrijedan 52.000 KM

Avaz.ba
31.01.2018 10:55

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u Carinskoj ispostavi Kiseljak, kao i na putnom pravcu Brčko-Bijeljina, oduzeli tekstilu robu vrijednosti 52.000 KM.

Iz UIO preciziraju da su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, uz asistenciju Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalni centar Sarajevo, izvršili detaljan pregled pošiljke uvoznika iz Distrikta Brčko.

Pregled je obavljen uz pomoć opreme koju je donirala američka Ambasada u BiH putem programa EXBS.

U robi, koja je bila prijavljena za konačno carinjenje u Carinskoj ispostavi Kiseljak, uočene su nepravilnosti, odnosno pronađena je i neprijavljena roba i to 4.400 komada tekstilnih proizvoda (kompleta trenerki i sl.).

Na osnovu operativnih saznanja i službenici UIO, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja regionalni cenar Tuzla, na putnoj komunikaciji Brčko- Bijeljina oduzeli su 500 komada tekstilnih proizvoda koj su bili stranog porijekla i bez propisane dokumentacije.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

NA VRH