CRNA HRONIKA

Šest godina zatvora stricu koji je silovao nećakinju

B. A. (43), koji je tokom kriminalističke obrade sve priznao, izrečena i mjera zabrane približavanja žrtvi <195> Djevojčica u školi ispričala da preživljava pakao

O. MATAVULJ

31.1.2018

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je pedofila B. A. (43) iz okoline Banje Luke na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 11-godišnje nećakinje!

Priznao djelo

U Sudu navode da je B. A. proglašen krivim za krivično djelo spolno nasilje nad djetetom, za koje je Krivičnim zakonom Republike Srpske zaprijećena kazna od najmanje pet godina zatvora.

- Osim kazne zatvora, optuženome se izriče i sigurnosna mjera zabrane približavanja i komunikacije sa žrtvom u trajanju od tri godine od pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u trajanje ove mjere - saopćeno je iz banjalučkog Okružnog suda.

Kako saznaje ''Dnevni avaz'', radi se o stricu žrtve koji je uhapšen krajem juna prošle godine, a tokom kriminalističke obrade priznao je zlostavljanje djevojčice. Monstrum je otkriven zahvaljujući upravi škole koju žrtva pohađa, nakon što se nesretna djevojčica povjerila jednoj od nastavnica.

Šokirana onim što joj je ispričala učenica, nastavnica je odmah alarmirala sve nadležne službe. Pokrenuta je istraga i, uz pomoć socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnih lica, žrtva je ispričala kroz kakav pakao je prolazila.

Roditelji odsutni

Ona je ispričala da se zlostavljanje odvijalo u njenoj kući, u koju je stric navraćao dok su joj roditelji bili odsutni. U Sudu navode da je optuženom B. A. u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23. juna do 6. septembra prošle godine.

Zaštita žrtve

Tokom sudskog procesa pedofil B. A. se branio sa slobode, a suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog osjetljivosti cijelog slučaja i radi zaštite žrtve. Iz istih razloga detalji presude javnosti nisu poznati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.