CRNA HRONIKA

Eksplozija uznemirila stanovnike Cvijetne ulice u Sarajevu: Bomba namijenjena Krši?

B. CERIĆ

31.1.2018

Snažna eksplozija preksinoć je uznemirila stanovnike Cvijetne i ulice Vrbanjuša u starom dijelu Sarajeva. Prema policijskom izvještaju, oko 22.40 sati bačena je ručna bomba na kuću Š. H., a, osim njene, oštećena je u kuća vlasnice Đ. H. u ulici Vrbanjuša.

Tragovi gelera

Povrijeđenih, nasreću, nije bilo, a geleri bombe zasuli su zid sa stražnje strane kuće Đ. H. te porazbijali stakla na dva prozora u prizemlju. 

- Prepao sam se. Mislio sam u prvi mah da je eksplodirao plin, izašao sam vani i vidio da nema nikoga - kazao nam je starosjedilac u ulici Vrbanjuša Fehim Podrug.

U kući Š. H., na koju je bačena bomba, jučer smo zatekli samo radnike koji rade na rekonstrukciji objekta. Vlasnica je bila odsutna, a na stepeništu i zidu kuće, koja još nije useljena, ostali su vidljivi tragovi gelera.  

- Policija je radila uviđaj do dva sata ujutro, a i danas (jučer, op. a) su oko deset sati dolazili - kazao nam je jedan od radnika.

Kako saznajemo od komšija, bivši vlasnici kuće na koju je bačena bomba prodali su je prošlog ljeta. Novu vlasnicu Š. H. baš i ne poznaju. 

Ista ulica

Izvor blizak istrazi otkrio nam je da je bomba, najvjerovatnije, bila namijenjena Kenanu Krši, čija se kuća nalazi u blizini mjesta eksplozije u Cvijetnoj ulici. 

Kršo je trenutno u pritvoru, nakon istrage o nestanku 12-godišnje E. B. u novembru prošle godine. Uskoro se očekuje i optužnica u ovom predmetu. Kršo se tereti za krivično djelo oduzimanje djeteta i spolni odnos na naročito ponižavajući način.

Djevojčica je pronađena u stanu u sarajevskom naselju Hrasno, gdje ju je Kršo doveo kao svoju „treću suprugu“.  

Njegov saučesnik u oduzimanju djevojčice Jasmin Zunđa nedavno je pušten iz pritvora.

Veza s arsenalom oružja

Kenana Kršu su 2016. godine privodili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog dovođenja u vezu s terorističkim aktivnostima i pokušaja odlaska na sirijsko ratište. Kod Krše je tada pronađeno oružje i tada je pušten na slobodu.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da bi Kršo mogao uskoro odgovarati i za arsenal oružja koji je nedavno pronađen u gepeku vozila Emina Hodžića, osuđenog za terorizam i odlazak na sirijsko ratište. Hodžić, koji je ispitan u Tužilaštvu KS, naime, kazao je da je oružje koje je pronađeno kod njega pripadalo Kenanu Krši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.