CRNA HRONIKA

U kući strave čuo se bebin plač koji je iznenada utihnuo

Očuh Nermin Šišić i majka Jelena Jovović u pritvoru, advokati odbijaju da ih brane

Kuća strave u Podgorici: Je li očuhu zasmetao plač 15-mjesečne bebe

B. CERIĆ

7.2.2018

Viši tužilac u Podgorici Zoran Vučinić odredio je pritvor od 72 sata Nerminu Šišiću (28) iz Tuzle, osumnjičenom da je nasmrt pretukao 15-mjesečnog sina nevjenčane supruge Jelene Jovović (34), kojoj je, također, određen pritvor zbog kršenja porodičnih obaveza.

Mogući motiv

Očuh i majka nisu davali izjave u Tužilaštvu, a nijedan advokat još nije prihvatio odbranu monstruoznog para. Beba je primljena u Dječju bolnicu bez znakova života, s teškim povredama glave, a slučaj su policiji prijavili ljekari Hitne pomoći jer su utvrdili da dijete po tijelu ima vidljive tragove nasilja.

Iz izjave Jelenine prve komšinice na Zabjelu, naslućuje se motiv ubistva. Očuhu je, najvjerovatnije, smetao dječakov plač.

- Čula sam ga da je plakao, a poslije toga utišao se, poslije se nikako dijete nije čulo cijeli dan, jer nas samo pregrada dijeli - ispričala je komšinica Nada.

Policija sumnja da Šišiću to nije bio prvi put da digne ruku na dijete, a kontinuirano zlostavljanje dječaka niko nije prijavio.



Šišić: Nasmrt pretukao bebu

Apel građanima

- Porodica J. J. nije se nalazila na evidenciji Centra za socijalni rad po osnovu prijave porodičnog ili bilo kog drugog oblika nasilja. Također, nisu bili korisnici materijalnog osiguranja te, shodno tome, stručna služba Centra nije imala obavezu praćenja porodice niti vršenja uvida u porodične prilike - saopćeno je iz podgoričkog Centra za socijalni rad.

Odgovornost za smrt bebe, međutim, vjeruju u Centru za ženska prava, snosi i zajednica. Sve dok se, kažu, nasilje ne prijavljuje, nastavit će se reagirati kada je već kasno. U međuvremenu, crnogorsko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeliralo je na građane da prijave svaki oblik nasilja nad djetetom.


Jovović: Zanemarivala dječaka

Svakodnevne svađe

Jelena je živjela u kući koja joj je pripala nakon majčine smrti, a svađe sa Šišićem su, tvrde komšije, bile skoro svakodnevne. Nermin se uselio kod nje u septembru prošle godine. Po dolasku iz Tuzle, gdje je osuđivan za više krivičnih djela, radio je kao građevinski radnik.

- Jelena je teško živjela, preko prozora sam joj davala krompir i jaja da mu dadne... Čak smo zvali onu Banku hrane da joj pomogne. Ona to, kad je ovaj došao, valjda nije ni tražila - kaže komšinica Nada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.