CRNA HRONIKA

Ubica koji je izmasakrirao ženu i dalje na slobodi

Kuća nastradale u mjestu Tukovi prazna

Piše: M. ZGONJANIN

7.2.2018

Nepunih 15 godina prošlo je od ubistva Jerine Bilbije (54), mještanke Tukova kod Prijedora koju su u trošnoj porodičnoj kući u kojoj je živjela sama 21. marta 2003. godine mrtvu pronašle komšije. U Policijskoj upravi Prijedor potvrđeno nam je da slučaj nije riješen, ali da se na njemu, uprkos “hladnim” tragovima, i dalje intenzivno radi.

Izljev krvi 

- U potrazi za ubicom ili ubicama obavljeno je više informativnih razgovora, pretresa na više lokacija, izuzeti su različiti tragovi s lica mjesta, urađeno je i DNK vještačenje u Tuzli, a potom i u Beogradu. Koliko znam, izvršena su i tri tjelesna pregleda, nekoliko poligrafskih testiranja, ali ubica ili ubice nisu pronađeni - pojašnjava za naš list izvor blizak ovoj istrazi.

Na unakaženom tijelu ubijene, glavi, licu, vratu i butinama tada su otkriveni brojni tragovi nasilja i fizičkog zlostavljanja, a nalaz obdukcije pokazao je da je nesretna žena preminula od izljeva krvi u mozak koje su izazvali brojni udarci u glavu. Zbog modrica i podljeva na unutrašnjem dijelu butina u startu se sumnjalo da je Jerina i silovana. Međutim, kasnije je DNK vještačenjem utvrđeno da nije.


Krvavi jastuk na kauču

Motiv ubistva u ovom slučaju je i najveća nepoznanica. Koristoljublje je isključeno tokom istrage, jer je riječ o ženi koja je živjela od tuđe i pomoći Centra za socijalni rad. Istraga je, također, pokazala da je Jerina, osim što je živjela skromno, imala i određenih psihičkih problema.

Vrijeme smrti 

Ništa sumnjivo u to vrijeme nisu primijetile ni njene komšije, a nepoznanica je ostalo i tačno vrijeme njene smrti. Tako je za odrednicu uzet dan kada je posljednji put viđena živa, 17. mart, odnosno dan kada je pronađena mrtva.  

Prazna kuća 

Većina mještana koji su poznavali Bilbiju bila je jednoglasna u ocjeni da je riječ o psihički teško bolesnoj ženi, tako da niko od njih nije mogao ni naslutiti motiv zbog kojeg je ubijena. Kuća u kojoj je ubijena Jerina Bilbija u Tukovima, pored rijeke Sane, i danas je prazna, zarasla u travu i korov i mještani je zaobilaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.