CRNA HRONIKA

Ukinuta presuda, specijalcima će se suditi ponovo

O. MATAVULJ

8.2.2018

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i civilu Olegu Bandi, koji su osuđeni na ukupno 42 godine zatvora zbog pljačke 616.548 KM iz blindiranog kombija "Sector securitya" na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška. 

Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda RS, kaže da je presuda ukinuta nakon što je Žalbeno vijeće uvažilo žalbe branilaca optuženih.

- Rješenjem ovog suda uvažene su žalbe optuženih Malića, Paraša, Popovića i Bande i ukinuta je presuda Okružnog suda u Banjoj Luci i predmet je vraćen tom sudu na ponovno suđenje - kazala je Despotović.

Ukinutom presudom, Malić, Paraš i Popović su zbog razbojništva i nedozvoljenog posjedovanja oružja osuđeni na jedinstvene kazne od po 11 godina zatvora, dok je Banda osuđen na devet godina. Međutim, iako se na teret stavljalo da su pljačku izvršili kao zločinačko udruženje, prvostepeni sud je odbacio optužbu za organizirani kriminal. Osim kazne zatvora, optuženi su bili dužni da solidarno plate 543.2014 KM protupravno stečene koristi, što je također "palo u vodu".

Okružni sud Banja Luka sve optužene oglasio  je  krivim da su 22. septembra prošle godine na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška automobilom Audi A6 presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac "UniCredit banke". Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom", razbojnici su natjerali osiguranje da otvori tovarni prostor kombija iz kojeg su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je radnik "Sector securitya” Đurađ Bajić.

U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, kao i insajder iz "Sector securitya" Danijel Kuzmić. Oni su u ovom postupku bili ključni svjedoci Tužilaštva za šta su "nagrađeni" sporazumom o priznanju krivice, po kojima je Kuzmić ranije osuđen na tri godine, a Inđić i Janjuz na po šest mjeseci zatvora.

Kao otežavajuće okolnosti, Sud je cijenio činjenicu da je većina optuženih bila zaposlena u MUP-u RS, čime su narušili ugled te institucije, te što su razbojništvo izvršili usred bijela dana na autoputu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.