Policija SBK istražuje devet slučajeva: Lažni radnik „Telemacha“ pljačka penzionere

D. P.
08.02.2018 14:35

Foto: Prevarant krade uglavnom zlato i novac

Predstavljajući se kao radnik kablovske kompanije „Telemach“, muškarac 30-ih godina operira po Srednjobosanskom kantonu i pljačka, uglavnom, osobe starije životne dobi.  

Naime, kako je za Avaz.ba potvrdio Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova SBK (MUP SBK), u periodu od 19. januara do 2. februara ove godine, samo Novotravničani su prijavili šest prevara, dok je travnička policija evidentirala šest slučajeva.

- Šest slučajeva prijavljeno je PS Novi Travnik u periodu od 19. januara do 2. februara, a tri su prijavljena travničkoj policiji. Mi aktivno radimo na pronalasku počinioca, a obaviještene su i druge stanice da obrate pažnju na slična djela - rekao je Hodžić.

"Modus operandi", neslužbeno saznajemo, uvijek je isti – u stan ili kuću uđe predstavljajući se kao radnik kablovske kompanije, a s obzirom na to da bira samo osobe starije životne dobi koje žive same, žrtvu ostavi kod modema da provjerava gore li lampice, dok on pretresa stvari po kući.

Policiji problem stvara što ne znaju ni stvarnu štetu, s obzirom na to da su žrtve prijavljivale uglavnom krađu novca i nakita za koje su znali koliko su imali i gdje su bili, dok za druge eventualno ukradene stvari još uvijek nisu sigurni.

U vezi sa cijelim slučajem, kompanija "Telemach" upozorila je korisnike na lradnike koji se lažno predstavljaju u njihovo ime. 

- Poštovani korisnici, informirani smo da se na pojedinim područjima BiH određene osobe lažno predstavljaju kao uposlenici "Telemacha", a protiv kojih smo podnijeli krivičnu prijavu. Molimo vas da osobama koje prilikom predstavljanja u ime "Telemacha" ne pokažu na uvid uredan radni nalog kompanije "Telemach", kao i akreditaciju sa identifikacionim podacima i podacima kompanije "Telemach", ne dozvolite ulazak na vaše privatne posjede - kazali su iz kompanije. 

NA VRH