CRNA HRONIKA

Florida: FBI još u septembru upozoren na osumnjičenog za sinoćnju pucnjavu

Avaz.ba

15.2.2018

Savezni istražni ured (FBI) je još u septembru bio upozoren o mogućoj prijetnji za pucnjavu u školi od korisnika YouTube-a koji je imao isto ime kao i optuženi za sinoćnju pucnjavu u srednjoj školi na Floridi.

Ben Benigt (Bennight), tridesetšestogodišnji vloger iz Misisipija, primijetio je još tada alarmantan komentar na videu kojeg je postavio. Za CNN je rekao da je odmah kontaktirao FBI. 

- Postat ću profesionalni školski pucač – pisalo je u komentaru ostavljenom od korisnika Nikolasa Kruza (Cruz), istog imena kao i osoba koja je sinoć otvorila vatru u srednjoj školi kada je ubijeno najmanje 17 osoba, djece i odraslih.  

Benigt je tada poslao e-mail sa fotografijom komentara, što je podijelio sa CNN-om, na adresu za koju je mislio da pripada FBI-u, ali je adresa bila pogrešna, rekao je. Tada je pozvao FBI, a od tada je komentar obrisan.

Kako kaže Benigt, agenti istraživačkog ureda posjetili su ga odmah ujutru kako bi ispitali slučaj, ali im je već tada rekao da ne zna ništa o Kruzu.

To je bio zadnji njegov kontakt sa agentima FBI do jučer.

Sinoć, kada je Kruz uhapšen, Benigt je primio poziv od agenta FBI-a, koji je želio da ga više uputi o slučaju iz septembra. Nekoliko sati nakon toga posjetili su ga agenti u stanu gdje živi.

- Vidio sam medijske naslove ali nisam obraćao mnogo pažnje na to, ali kada je agent rekao ime prva stvar koja mi je prošla kroz glavu bila je „nadam se da ste barem posmatrali ovog momka na kojeg sam vas upozoravao još prije pet mjeseci – rekao je Benigt.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.