CRNA HRONIKA

Krvavom piru prethodila žustra svađa majke i očuha

Nezir Kamenica: Iz Psihijatrijske klinike Jagomor prebačen u KPZ Sarajevo

A. KAPO

22.2.2018

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je iznova počeo postupak u predmetu koji se vodi protiv Nezira Kamenice (22). Mladić se tereti da je 2. maja prošle godine u Bogušićima kod Goražda sjekirom izmasakrirao majku Zehru, očuha Ifeta Kavazovića i nanu Šemsu Džabiju.

Prijedlog odbrane 

Posljednje ročište održano je 14. decembra prošle godine, kad je suđenje prekinuto s obzirom na to da su vještaci psihijatrijske struke utvrdili da trostruki ubica tada nije bio u stanju pratiti suđenje.

Kamenica je potom bio smješten u sarajevsku Psihijatrijsku kliniku Jagomir, nakon čega mu se, kako saznajemo, popravilo zdravstveno stanje, što je utvrdio i vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović pa je odnedavno smješten u ćeliju Kaznenopopravnog zavoda u Sarajevu. Ujedno mu je i produžen pritvor.

U sjeni čitanja optužnice i izlaganja uvodnih riječi Tužilaštva bilo je ono što je Fadil Abaz, branilac Kamenice, rekao na kraju ročišta. Abaz je kazao da je, nakon prekida suđenja, više puta razgovarao s klijentom u zatvoru te da je on iznio neke nove, šokantne činjenice o zločinu.

- Kao advokatu, ali i čovjeku, meni je u početku bilo neshvatljivo da je čovjek njegovih godina uzeo tri sjekire i na takav način to uradio. Nelogično je bilo i to da uzme tri sjekire. Zašto će mu tri sjekire kad posao može uraditi i jednom? Ispričao mi je da je svemu prethodila svađa između majke i njegovog očuha. Kazao mi je da je tada čuo da njegov očuh spominje neko ranije ubistvo, koje je počinjeno sjekirom. Tada je otišao u šupu po tri sjekire. Da li je to kod njega izazvalo strah ili nešto drugo te budući da on ovo nije kazao tokom istrage i da je sve ovo novi moment, predlažem da ga vještak Ćemalović ponovo sasluša – rekao je, između ostalog, Abaz.

Na jučerašnjem ročištu, za razliku od ranije, kad optuženi nije znao ni gdje se nalazi, Kamenica je bio smiren i nije pokazivao nikakve emocije tokom ponovnog uzimanja generalija. Postupajuća tužiteljica Sanita Imamović kazala je da će Tužilaštvo dokazati da je Kamenica počinio djela na način kako je opisano u optužnici.

Iskoristio povjerenje

- Optuženi je, nezadovoljan načinom života, ubio tri osobe. Iskoristio je povjerenje s obzirom na to da je živio s oštećenima te je otišao u šupu po sjekire dok su oni bili u kući. Majku je usmrtio sa šest udaraca u glavu, a pronađene su i povrede na rukama, što govori da se ona branila, a to predstavlja okrutnost. Očuha je ubio na podmukao način, jer mu je prišao sleđa. Potom se popeo na sprat u sobu, gdje je ležala nana. Iskoristio je to što je riječ o starijoj i nemoćnoj osobi te ju je usmrtio sa pet udaraca – kazala je Imamović.

Navodi iz optužnice

Prema navodima iz optužnice, Kamenica je, smatrajući da ga bližnji maltretiraju radom u malinjaku te da nije u redu što nema mobitel, unio tri sjekire u kuću, od čega je jednu učvrstio iza leđa. Očuha, koji je sjedio za računarom, usmrtio je jednim udarcem u glavu. U tom trenutku je ušla majka pa je krenuo na nju, ali je udario u vrata. Potom je uzeo manju sjekiru i sa šest udaraca usmrtio majku. Nana, koja je ležala, dozivala je, jer je čula da se nešto događa, te je i nju usmrtio. Potom je tijelo majke odnio u kadu i pokrio ga dekom. Dekom je pokrio i tijela očuha i nane. Na koncu je pretresao džepove žrtvi u namjeri da uzme novac za autobusku kartu kako bi otišao na Ilidžu, gdje se i predao policiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.