CRNA HRONIKA

Potvrđena optužnica protiv Mirsada Dervenčića: Prisvojio radničkih 15.188 KM

Piše: D. PAŠALIĆ

23.2.2018

Općinski sud u Zenici potvrdio je početkom februara optužnicu protiv Mirsada Dervenčića iz Zenice jer je, kao direktor firme, prisvojio 15.188 KM koje su bile namijenjene za plaće i doprinose radnicima. 

Iskoristio položaj

Prema navodima iz optužnice, krivično djelo je počinjeno od 1. januara 2015. do 31. maja 2016. godine u Zenici, a da je Dervenčić iskoristio svoj službeni položaj kao vlasnik i direktor Proizvodno, prometnog i uslužnog društva "Omladinac" Zenica.

Naime, on je na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji, zaključenih s firmom "Alba Zenica", angažirao 46 radnika raznih zanimanja.

Firma "Alba Zenica" je "Omladincu" uplatila 2.792 KM na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, 4.188 KM za doprinose za PIO/MIO, 901,9 maraka za dodatne doprinose za PIO/MIO, 6.702 KM za porez na dohodak, 301,5 KM na ime osiguranja od nezaposlenosti i isto toliko na ime vodne naknade.

- Radi se o ukupno 15.188 KM koje nije uplatio u navedene svrhe nego ih je zadržao za sebe - stoji u optužnici.

Za rad u ovoj firmi, "Alba Zenica" je uplaćivala neto plaće i doprinose na prihode od samostalnih djelatnosti i to četiri posto za zdravstveno osiguranje, šest posto za PIO/MIO, 10 posto porez na dohodak, po 0,5 posto za osiguranje od nezaposlenosti i vodnu naknadu. Sud je predložio da mu bude oduzeto nezakonito pribavljena korist.

Nadzorni odbor

Valja istaći da je upravo Dervenčić, diplomirani ekonomista u penziji, od januara prošle godine, na čelu Nadzornog odbora (NO) JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d. o. o. Zenica, a potom je izabran i za predsjednika NO.

Također, prema javnosti dostupnim podacima Uprave za indirektno oporezivnaje, njegova firma "Omladinac" duguje 527.838 maraka PDV-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.