CRNA HRONIKA

Kantonalni sud Zenica: Tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Aldina Jacića

Piše: D. PAŠALIĆ

23.2.2018

Kantonalni sud u Zenici osudio je Mevludina Jacića na tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva njegovog amidže Aldina Jacića, kojeg je prije dvije godine polio benzinom i zapalio.

Potpisao sporazum

Prema detaljima iz presude, Mevludin je 3. marta 2016. godine, nakon kraće prepirke s Aldinom, otišao do štale, odakle je uzeo kanister od pet litara u kojem se nalazio benzin za motornu pilu.

- Potom je došao do dijela kuće u kojoj je živio Aldin, pa dok je Aldin stajao u hodniku, došao do ulaznih vrata i u namjeri da ga ubije zapljusnuo ga nekoliko puta benzinom po glavi i gornjem dijelu tijela, a zatim iz džepa izvadio upaljač, prišao Aldinu i zapalio ga - navodi se u presudi.

Dozivao pomoć

Plamen se odmah rasplamsao i Aldin je počeo gorjeti po cijelom tijelu, a Mevludin je zatvorio ulazna vrata od hodnika kako bi spriječio Aldina da izađe iz kuće, svjestan da će na taj način prouzrokovati njegovu smrt i udaljio se iz kuće.

- Aldin je vikao i dozivao u pomoć i dok je bio obuhvaćen plamenom, sam je uspio otvoriti ulazna vrata kuće i izaći iz kuće, gdje mu je ukazana pomoć. Tom prilikom je Aldin zadobio teške po život opasne tjelesne povrede u vidu obimnih opekotina drugog i trećeg stepena na oko 45 posto Aldinovog tijela. Ove opekotine su imale za posljedicu brojne ožiljke vidljivih dijelova tijela, što je dovelo do unakaženosti i to jakog stepena izraženosti, kao i do funkcionalnih oštećenja važnih dijelova tijela (zglobova prstiju, kapaka očiju obostrano, mokrenja…), što čini teške tjelesne povrede sa trajnim posljedicama - navedeno je u presudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.