CRNA HRONIKA

Omanović, Alagić i Kečalović oslobođeni optužbi za zloupotrebe

B. C.

28.2.2018

Kantonalni sud u Bihaću objavio je nepravomoćnu presudu 26. februara, kojom se Senad Omanović, Adnan Alagić i Edin Kečalović, primjenom odredbe čl. 345 stav 3. ZKP FBiH („Sl. Novine br/ 43/98“), oslobađaju od optužbi da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 358. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Razlog za ovakvu odluku Suda, Vijeće prevashodno nalazi u činjenici da Kantonalno tužilaštvo USK, provedenim dokazima, nije, van razumne sumnje, dokazalo da su optuženi Senad Omanović i Adnan Alagić znali da su radovi zamjene oluka i krovopokrivački radovi krpanja i zamjene lima na krovnoj fasadi Sportske dvorane Luke u Bihaću, prethodno obuhvaćeni ranije zaključenim ugovorom. Također, Tužilaštvo USK nije dokazalo da je optuženi Adnan Alagić postupao u namjeri da Nijazu Lipovači pribavi protupravnu imovinsku korist.

Istom odlukom ovog suda u odnosu na optužene Senada Omanovića, Adnana Alagića i Edina Kečalovića, Vijeće je primjenom odredbe čl. 344 stav 6. ZKP FBiH („Sl. Novine br/ 43/98“) odbilo optužbu u odnosu na preostale krivično-pravne radnje koje su se optuženima stavljale na teret, a to iz razloga što je u odnosu na njih, po mišljenju Vijeća, nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja.

Grad Bihać, kao oštećeni, sa imovinsko pravnim zahtjevom je upućen na parnični postupak, dok je primjenom člana 92. stav 1. ZKP FBiH („Sl. Novine br/ 43/98“), odlučeno da troškovi krivičnog postupka padaju na teret ovog suda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.