CRNA HRONIKA

Pokazana krvava odjeća ubijenih, sudnicom se prolomio glasan plač

Odvođenje optuženog Habiba nakon ročišta

K. KAVAZOVIĆ

28.2.2018

Jecaji i suze porodica žrtava obilježili su suđenje trostrukom ubici Sabahudinu Habibu u Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Na optuženičkoj klupi nalaze se još i Arnel, Sanel i Avdo Habib.

Familije ubijenih Šefke Draginovića, Omera Bašića i Ferida Rahmanovića još jednom su se prisjetile tragičnog 21. marta 2017. godine.

Dokazi Tužilaštva

Vidjeli su lične stvari ubijenih koje su bile predmet biološkog, hemijskog i balističkog vještačenja, ali i automatsku pušku, koju je kobnog dana koristio optuženi Habib.

Najprije je u sudnici pokazana automatska puška kojom je izvršeno trostruko ubistvo. Kada su iz papirne vrećice izvađeni komadi krvave odjeće koji su pripadali oštećenima, u publici se prolomio glasan plač.

Najprije su pokazani potkošulja i zelena košulja od službene uniforme s tragovima krvi koji su pripadali Bašiću, a nakon toga crna majica i jakna Draginovića. Na kraju je izvršen uvid u lične stvari Rahmanovića. Radilo se o zelenoj košulji, hlačama i puloveru zelene boje, koji su dio službene uniforme.

- Osim ovih dokaza koji su bili predmet vještačenja i pripadaju oštećenima, imaju još dvije vreće s predmetima izuzetim od optuženih - kazao je kantonalni tužilac Šaćir Hadžić.

Prijedlozi odbrane

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darmin Avdić pročitao je podnesak sa zahtjevom branioca Sabahudina Habiba. Odbrana je zatražila svjedočenje Nikole Ćate, pripadnika MUP-a SBK, i Nedžada Kovača, mještanina Sokoline kod Donjeg Vakufa, te vještačenje mobitela koji su nađeni na licu mjesta.

Tužilac Hadžić usprotivio se svjedočenju policajca i vještačenju mobitela, dok nije imao ništa protiv svjedočenja Kovača. Zahtjev odbrane na kraju je odbijen.

Postavljen odštetni zahtjev

Na ročištu je predsjedavajući Sudskog vijeća Darmin Avdić upoznao strane u postupku da je advokat Haris Kaniža iz Travnika, koji zastupa oštećene porodice, dostavio imovinskopravni zahtjev za naknadu štete i pretrpljenu duševnu bol. Četvorica optuženih bi, prema ovom zahtjevu, trebala solidarno da isplate po 20.000 KM svim članovima porodica oštećenih. U podnesku se traži da odluka bude donesena u krivičnom postupku, bez slanja na parnicu.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.