CRNA HRONIKA

Bosanska Dubica: Starica svirepo ubijena u novogodišnjoj noći

Komšija Idrizović pokazuje Rabijinu kuću

M.ZGONJANIN

1.3.2018


Rabija Čaušević (80) iz Bosanske Dubice ubijena je u svojoj porodičnoj kući u novogodišnjoj noći prije tačno 16 godina, koliko se ovaj slučaj, prema izvorima “Dnevnog avaza”, vodi kao nerasvijetljen. Rabijino tijelo pronađeno je dan nakon ubistva u hodniku kuće, pokriveno dekom i jastukom.

 Brojni podlivi

Ubica je starici zadao nekoliko smrtonosnih udaraca po glavi, na kojoj su pronađeni brojni podlivi, razderotine u predjelu lica i čela. Motiv je, najvjerovatnije, bilo koristoljublje. Iako je ubica detaljno ispreturao kuću, policija je tokom istrage pronašla Rabijin novčanik, u kojem je bilo skoro 900 maraka.

Kuća u kojoj se dogodilo svirepo ubistvo, nalazi se samo stotinjak metara od graničnog prijelaza s Hrvatskom. Prazna je duže vrijeme i navodno više nije u porodičnom vlasništvu. Tako kaže prvi komšija Muhamed Idrizović, u Bosanskoj Dubici poznat po nadimku Lika. Iako je od ubistva prošlo mnogo godina, još se dobro sjeća dana kad je stigla strašna vijest.

- Sve su se komšije okupile. Bio je to šok za sve nas, u početku nevjerica, a kasnije se u ovo naselje, nakon tih strašnih vijesti, uvukao strah - kaže Muhamed.

Dodaje da je ubijenu dobro poznavao, jer je odrastao tu, u njenom komšiliku. Priča da je ubistvo starice i danas česta tema, pogotovo među starijim Dubičanima.

- Često se spominje. Pogotovo mi, stariji, kad šetamo ovuda. Tada obično, dok prolazimo pored Bijine kuće, tako smo je zvali, komentiramo kako se nikad ništa nije saznalo - kaže Muhamed te dodaje da je cijela Rabijina porodica, kćerka, zet i unuci, u Njemačkoj.

Sitne građe

I Rabija je za vrijeme rata bila u Njemačkoj, a onda se vratila u Bosansku Dubicu. U komšiluku još pričaju da je bila sitne građe, a svakog jutra je išla do grada po novine, bez kojih nije mogla. Pojedine komšije sjećaju se i njene dobrote, koju je posebno iskazivala prema djeci.

- Nije se moglo dogoditi da djeci, ukoliko se nađe s njima u trgovini, ne kupi bar čokoladu - kaže jedna od komšinica.

Privođen blizak rođak

U slučaju ubistva Rabije Čaušević prije devet godina priveden je njen blizak rođak, za kojim je bila raspisana i međunarodna potjernica. Nakon kriminalističke obrade, on je pušten, jer ga nisu mogli dovesti u vezu s ovim ubistvom.

Saslušano 25 osoba

Tokom istrage o ubistvu Rabije Čaušević privedeno je i saslušano 25 osoba. Njih 12 prošlo je na poligrafu. Sa mjesta događaja izuzeti su i DNK tragovi, koji su poslati na vještačenje, ali ubica nije pronađen.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.