CRNA HRONIKA

Međunarodna akcija hapšenja, u Španiji i Srbiji uhapšeno 27 osoba

Ilustracija

Blic.rs

2.3.2018

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Uprave kriminalističke policije, u saradnji s Tužilaštvom za organizirani kriminal, nakon višemjesečnog rada u koordiniranoj akciji s policijom Španije, uhapsili su 27 osoba i zaplijenili više od 75 kilograma marihuane.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnog djela, na teritoriji Španije uhapšeno je 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Policija je u Srbiji uhapsila N. M. (1979) i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za organizirani kriminal.

Prilikom posljednjeg hapšenja u Španiji zaplijenjeno je 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 eura, četiri vozila, jedan motor i dva vatrena oružja kalibra 38 specijal i 9 mm parabelum.

Sumnja se da je ovu kriminalnu grupu u Španiji organizirao srbijanski državljanin S. T. (1966). On je s ostalim članovima instalirao više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali, a onda prodavali raznim kriminalnim grupama u zemljama Evropske unije.

Tokom prethodnih mjeseci od ove kriminalne grupe oduzeto je 330 kilograma marihuane čija se vrijednost procjenjuje na oko 1.650.000 eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.