CRNA HRONIKA

Karabinjeri otkrili spregu italijanske mafije i bh. kriminala

Privođenje Suvada Operte: Naknadno utvrdili opasne kriminalne veze

Piše: Dž. BULBUL

3.3.2018

Hapšenjem bh. državljanina Zahida Šerifovića u akciji “Zaghi”, koju su izvele italijanske policijske agencije, razokrivena ja čvrsta veza domaćih kriminalnih organizacija i italijanske mafije.  

Pobjegao iz BiH

Otkrivanjem njegove kriminalne karijere isplivala je na površinu dugogodišnja povezanost kriminalaca iz zemalja bivše Jugoslavije s tamošnjom mafijom. Tako je i sam Šerifović još kao dječak pobjegao od rata u BiH iz rodnog Brčkog u Italiju, gdje je veoma brzo u mafijaškom klanu “Ndranghete” pronašao svoje mjesto. Počeo je s trgovinom ljudima, a sada je uhvaćen zbog krijumčarenja narkotika. Nikad se nije vratio u BiH.

U martu prošle godine, otkriven je još jedan Bosanac koji je bio pripadnik surove “Ndranghete”. Operativci policijskih agencija u BiH šokirali su se kad su im ustupljeni podaci da je u Milanu uhapšen Suvad Operta (38) iz Vareša. On je uhvaćen ni manje ni više zbog jednog od najtežih djela u italijanskom zakonodavstvu, a to je krivično djelo mafijaško udruživanje.

Do tada domaće agencije nisu raspolagale informacijama o vezi bh. kriminalaca s italijanskom mafijom, a Opertino hapšenje izazvalo je pokretanje novih istraga u tom pravcu, što potvrđuje pritvaranje Šerifovića i još petorice Bosanaca u nedavnoj akciji “Zaghi”.

Šverc oružja

Grupa kojoj su pripadali Operta i Šerifović, optužena je za ubistva, pljačke, iznude, ilegalno naoružavanje. Većina članova uhapšena je 16. novembra 2016. godine u akciji “Alto Piemonte”, koju je provela policija “Biellea”. Ova kriminalna grupa bavi se i međunarodnim švercom oružja koje potječe iz bivše Jugoslavije te se sumnjalo da je Operta bio “Ndranghentina” veza za prikupljanje nelegalnog oružja.


Zahid Šerifović u pritvoru

Opertu su karabinjeri označili kao jednog od jačih vojnika ovog klana. On je tokom akcije uspio pobjeći pa su za njim izdati evropski nalog za hapšenje, kao i međunarodna potjernica. Uslijedila je kontinuirana potraga, u koju su bile uključene i bh. policijske agencije. Tako je Operta lociran i uhapšen u Milanu.

Nisu znali koga su uhapsili 

Operta je u junu 2016. godine privođen u policijskoj akciji “Mreža”. Istražitelji tada nisu znali koga su uhapsili zbog nedostatka informacija. Ova akcija provedena je na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a bila je usmjerena na otkrivanje organizirane grupe koja se sumnjiči za prodaju droge te za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Zarade u milijardama

Pored “Ndranghete”, jedna od najjačih mafijaških organizacija u Italiji je i “Kamora”. Pretpostavlja se da “Kamoru” čini 131 klan koji broji 6.800 članova, a aktivnosti je, osim na jugu Italije, razgranala i u ostalim dijelovima Italije te po Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj. Glavne aktivnosti kojima se bave su šverc drogom, pogotovo kako su se u novije doba povezali s albanskom i nigerijskom mafijom, te krijumčarenje cigareta, na čemu, prema nekim procjenama, godišnje zarade skoro milijardu dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.