CRNA HRONIKA

Svjedočenje Šakote: Greškom i pukom srećom danas sam živ!

Šakota: Dao 30.000 KM

O. MATAVULJ

6.3.2018

Spaso Šakota, bivši profesor Tehnološke škole u Banjoj Luci, posvjedočio je u sudu da je naivno vjerovao da mu Nenad Berić može srediti oslobađajuću presudu po optužbi za seksualno uznemiravanje učenica, za što mu je platio 30.000 KM.


Berić: Podstrekavao na ubistvo

Pustio snimak

- Kada sam shvatio da je sve laž i obmana, tražio sam da mi vrati pare. Mjesecima me zavlačio, a onda su krenuli da me ubiju. Ja sam greškom i pukom srećom živ - rekao je Šakota.

On je kao svjedok tužilaštva ispitan na suđenju Nenadu Beriću, koji se tereti za podstrekavanje na teško ubistvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja, te Aleksandru Saviću, optuženom za pokušaj ubistva.

U optužnici se navodi da su oni 3. oktobra prošle godine na točkove Šakotinog Mercedesa podmetnuli četiri bombe M52. Kada je profesor krenuo u rikverc, bombe su se aktivirale. Usljed eksplozije, ranjeni su Šakota i prolaznik Ilija Jokić, a došlo je i do požara u kojem je oštećeno više vozila, poslovnih prostora, stanova... Bili su ugroženi i životi još devet osoba u zgradi kod Rebrovačkog mosta u Banjoj Luci.

Šakota je ispričao da ga je Savić upoznao s Berićem, koji mu se predstavio kao čovjek koji poznaje predsjednike sudova i dosta sudija, uvjeravajući ga da mu može srediti oslobađajuću presudu.

- Pustio mi je snimak razgovora sa ženom koja je pričala ekavicom, koja je govorila da to može riješiti. Rekao mi je da se radi o šefu krivičnog odjeljenja banjalučkog Okružnog suda i ja sam povjerovao - rekao je Šakota.

Beriću je, kako je ispričao, dao 30.000 KM. Međutim, Okružni sud je njegov predmet vratio na novo suđenje Osnovnom sudu i tada je posumnjao da ga Berić laže, vara i obmanjuje, kao što se i ispostavilo. Tražio je pare nazad, ali ga je ovaj uvjeravao da je takva procedura i da će sve srediti s predsjednikom Osnovnog suda. Berić je počeo da ga izbjegava, pa je sa svime upoznao njegovu majku i suprugu.

Priča se razvlačila mjesecima, a Berić ga je jedan dan nazvao sav sretan, tvrdeći da je sve sredio s predsjednikom Suda. Čak mu je i Savić potvrdio da je Berić bio u kancelariji kod predsjednika Suda, pa je ponovo povjerovao. Međutim, Šakota je dobio poziv za suđenje, koje je odgođeno zbog dojave o bombi. I sljedeće ročište je odgođeno zbog dojave o bombi i Šakota kaže da je posumnjao da iza toga stoji Berić, što nije dokazano.

U međuvremenu, Šakotinog advokata je zvala "žena koja priča ekavicom" i rekla da zajedno dođu na sastanak kod predsjednika Suda. To je trebalo biti nekoliko sati prije nego što je presuda zakazana i Šakota kaže da je pomislio da će njegov slučaj konačno biti riješen. Ipak, kada je ujutro sjeo u automobil i krenuo na sastanak, došlo je do eksplozije.


Pokušaj ubistva dogodio se 3. oktobra prošle godine

Krv na nozi

- Odjeknula je eksplozija i šajba se sasula. Istrčao sam iz auta, ponovo se čulo dum, dum, tri ili četiri eksplozije. U panici sam pobjegao u kafić. Vidio sam da mi krv curi niz nogu, narod je u panici bježao... Odmah sam znao da Berić stoji iza toga, ali sam insistirao s policijom da ipak odem na presudu da bih se u to uvjerio - kaže Šakota, koji je tog dana osuđen na šest mjeseci zatvora.

Policajac kupovao pasoš

Spaso Šakota je ispričao da je njegov zet, policajac Predrag Predić imao problem s Nenadom Berićem, kojem je platio 2.500 eura da mu sredi dobivanje hrvatskog pasoša!? Pasoš nije dobio, ali mu je poslije mnogo peripetija vraćen novac. Na pitanje branilaca zašto nije sve prijavio policiji, Šakota kaže da to nije učinio zbog tajnosti, navodeći da nije bio svjestan da time čini teže krivično djelo od onoga za koje je bio optužen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.