CRNA HRONIKA

Istraga protiv Bibija proširena i na krivotvorenje lične karte

Ranije Mehićevo privođenje

A. ALJIMI

6.3.2018

Nakon hapšenja opasnog ubice iz Tuzle Damira Mehića Bibija 16. januara ove godine u hotelu “Vučko” na Jahorini tuzlansko tužilaštvo je u odgovoru na “Avazov” upit iznijelo niz novih detalja o ovom slučaju.

Naime, istraga koja se vodi protiv Mehića, koji je pet godina bio nedostupan policiji i Tužilaštvu, i dalje je u toku. On je u pritvoru, kao i njegov pomagač Almir Fejzić. Inače, Fejzićev identitet je ukraden te je stavljen na Mehićevu krivotvorenu ličnu kartu, dok se na dokumentu nalazila samo njegova fotografija. Kod Mehića su prilikom hapšenja pronađeni pištolj te više krivotvorenih dokumenata, među kojima je i lična karta Republike Kosova izdata na ime Esat Benushai.

Oružani sukob

- Tužilaštvo Tuzlanskog kantona do lišenja slobode Damira Mehića 16. januara 2018. godine na Jahorini ni od jedne agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini nije dobilo informaciju da se slobodno kretao po Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Podsjećamo da je ovo tužilaštvo, odmah nakon ubistva Emira Džinića 23. juna 2013. godine i oružanog sukoba u Tuzli, tražilo od nadležne policijske agencije (MUP TK) i od Kantonalnog suda Tuzla da se raspišu operativna potraga, potjernica i međunarodna potjernica za Mehićem te smo od Kantonalnog suda Tuzla i policijskih agencija odmah i obaviješteni da je lišen slobode u januaru 2018. godine - navodi se u odgovoru Tužilaštva TK „Avazu“.

Iz Tužilaštva, također, navode da pripadnici MUP-a TK ni bilo koje druge agencije za provođenje zakona u BiH nisu do lišenja slobode Damira Mehića na Jahorini obavještavali tužioce da imaju saznanja o tome da se ranije kretao u BiH s krivotvorenim ispravama.

Osumnjičeni u pritvoru

- Protiv Damira Mehića je, uz ranije otvorenu istragu za ubistvo i pokušaj ubistva, proširena istraga i za krivično djelo krivotvorenje isprave te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Protiv Almira Fejzića je ovo tužilaštvo otvorilo istragu za krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela. Ova osoba se trenutno nalazi u pritvoru po prijedlogu ovog tužilaštva te je ispitan na okolnosti izvršenja krivičnog djela. Istraga je i dalje u toku - kažu dalje u odgovoru iz Tužilaštva.

U međuvremenu je pokrenuta opsežna istraga da bi se otkrilo ko je i na koji način Mehiću osigurao krivotvorene dokumente.

- U vezi s krivotvorenom ličnom kartom koju je koristio Damir Mehić provedeno je vještačenje u Federalnoj upravi policije BiH i utvrđeno je da se radi o krivotvorenom dokumentu. Dakle, vještačenjem, dodatnim provjerama i istražnim radnjama je utvrđeno da se radi o krivotvorenom dokumentu i da lična karta nije izdata u MUP-u TK niti je bilo koji zaposlenik MUP-a TK izdao ovakvu ličnu kartu Mehiću.


Mehić: Pet godina bježao

Ispitan na sve okolnosti

- Damir Mehić je ispitan u ovom tužilaštvu kao osumnjičeni za ubistvo, pokušaj ubistva, krivotvorenje isprave i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih naprava. Dakle, ispitan je na sve okolnosti koje spominjete i koje su utvrđene tokom dosadašnjeg dijela istrage - rečeno je iz Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.