SARAJEVO Kantonalni sud u Sarajevu

Nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz zatvora

Dž. BULBUL
14.03.2018 15:01

Foto: Sejfović ranije u sudnici Kantonalnog suda Sarajevo

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kazneno-popravnog zavoda „Miljacka“ 3. septembra prošle godine, te njegovim pomagačima Dževadu Haziću, Igoru Buzovu, Amiru Ibrahimiju, Igoru Milošu, Nikoli Simići, Mirzi Fazlići i Sanjinu Borčaku. 

Čestitali Bajram

Svjedočili su dugogodišnji zatvorski stražari Ljeposava Razdoljac i Muhamed Karić. Razdoljac je kritičnog dana od kolege Armina Delalića saznala da je Sejfović naoružan i da je medicinskog tehničara Igora Miloša uzeo za taoca. Otišla je u svlačionicu po mobitel i pozvala kolege u pomoć. Prije toga, iz ćelije je poslao signal na koji je reagirao stražar Karić tako što je odmah otišao do njegove ćelije.

Sejfović je tražio da ide u ambulantu. Karić se nije mogao sjetiti razloga, ali je dodao da su ponekad u pitanju i manje intervencije poput mjerenja pritiska, inzulina, pa čak i vaganje u ambulanti, što je često tražio od stražara.

Karić je ispričao da je bio Bajram, te da su kolege međusobno čestitale jedni drugima, ali i da je to učinio i sam Sejfović. Rekao je da je atmosfera u zatvoru bila opuštena, te da se „izgubio kompas“.

Pozvao pomoć

- Kolega Emir Karić i Sejfović pokazivali su mišiće jedan drugome. Odmjeravali su snagu, hrvali se - prisjetio se stražar Muhamed Karić.

Kada je putem radioveze čuo da je Sejfović naoružan i da Simića drži kao taoca, alarmirao je kolege. Na videonadzoru je vidio da Simić leži na stomaku, dok Sejfović s pištoljem stoji u blizini, a onda bježi iz KPZ „Miljacka“. Karić je pozvao MUP Kantona Sarajevo i direktora Amera Softića, kojeg nije mogao dobiti na telefon.

Korektan pritvorenik

Stražar Muhamed Karić ispričao je kako je Sejfović bio korektan pritvorenik. 

- Bilo je nesuglasica sa Sejfovićem - kazao je Karić i pojasnio da to nije bilo ništa krupno. 

Jedino je izdvojio incident iz KPZ „Miljacka“ iz 2013. godine, kada je Sejfović polupao ćeliju.

Pomagač ima noćne more

Advokatica Indira Karahodžić zatražila je od Suda da se njen klijent Amir Ibrahimi vještači jer, kako je pojasnila, pati od nesanice, ima noćne more, astmu, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). U zatvoru, kaže advokatica, ne prima adekvatnu terapiju. Međutim, sutkinja Elvira Begović odbila je prijedlog odbrane.

NA VRH