ISTRAGE

Tužilaštvo ZHK provjerava prijave o prepravljanju ocjena u posuškoj gimnaziji

Aničić: Do najsitnijih detalja

M. Sm.

14.3.2018

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) oglasili su se u vezi slučaja prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje na kraju školske 2016./17. godine, s obzirom na, kako su naveli, veliki interes javnosti.

Prema riječima portparola Tužilaštva ZHK Josipa Aničića, najprije je 22. septembra prošle godine zaprimljena krivična prijava protiv v.d. direktora Gimnazije Ante Jukića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti iz PU Posušje.

Sedam dana kasnije uslijedila je prijava protiv Jukića, te kantonalne prosvjetne inspektorice Nade Đerek i resorne ministrice Ružice Mikulić, koju je podnio 21 profesor gimnazije.

 - Ministrica, inspektorica i v.d. direktora prijavljeni su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave - izjavio je Aničić.

Potcrtao je  da se trenutno provjeravaju navodi iz krivičnih prijava te da su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnosioci prijava. Osim toga, dodao je, prikupljena je i određena dokumentacija.

- Kantonalno tužilaštvo neće stati s prikupljanjem dokaza sve dok se ne provjere svi navodi iz krivične prijave, ali do najsitnijih detalja. Nakon toga će se moći donijeti odluka o neprovođenju istrage ili odluka o otvaranju istrage - kazao je Aničić.

Podsjetimo, ovaj slučaj je lani uzdrmao Posušje, ali i druga mjesta, jer je šestero učenika gimnazije, koji su trebali ponavljati školsku godinu, dobilo diplome da bi upisali drugi razred.

Zbog toga su čak i posuški gimnazijalci neko vrijeme bojkotirali nastavu, a profesori su se o cijelom slučaju obraćali saopćenjima za javnost ispred Nastavničkog vijeća. Oni su javnosti predočili da je Jukić svim učenicima koji su trebali ponavljati razred zaključio pozitivne ocjene, te im potpisao diplome i na mjestu razrednih starješina, budući da su oni to odbili učiniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.