MOSTAR

Jakov Jelčić, koji je ubio Alena Hunjića, osuđen na 12,5 godina

Piše: M.Sm.

16.3.2018

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavala sutkinja Danijela Dalipagić-Rizvanović, danas je prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisao Jakov Jelčić (37).

Njemu je, zbog ubistva Alena Hunjića (37) koje je počinio iz ljubomore, a u stjecaju s krivičnim djelom nasilja u porodici i neovlašteno nabavljanje i držanje oružja, izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 12 i po godina.

U presudi je navedeno da je Jelčić kriv jer je 22. oktobra prošle godine u Čapljini na trgu Svetog Franje u Čapljini ubio Alena Hunjića, pucavši mu u glavu iz pištolja marke LLAMA , nakon čega je pozvao policiju, predstavio se i rekao da je "ubio čovjeka kod Katoličke crkve u Čapljini".

Također, navedeno je da je u periodu od 2012. godine sve do 21. oktobra 2017. godine kontinuirano vršio psihičko i fizičko nasilje nad svojom suprugom.

Kao otežavajuće okolnosti, Tužilaštvo HNK je uzelo obzir motiv, način, izvršenje i težinu krivičnog djela, a olakšavajuće je to što je priznao počinjenje, kao i da se sam predao te činjenicu da je otac troje maloljetne djece.

Njegov advokat je obavijestio Sudsko vijeće o tome da je Jelčić, u međuvremenu, dobio otkaz na poslu te da ne može platiti sudske troškove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.