SKANDAL

Velika Kladuša: Tukao sina na ulici zbog loših ocjena

Ilustracija

Nezavisne novine

20.3.2018

Pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša priveli su muškarca P. E. (39), koji je osumnjičen da je na ulici fizički maltretirao 15-godišnjeg sina.

Nezvanično saznajemo kako su motiv ovog događaja loše ocjene koje maloljetnik ima u školi.

Prema riječima portparola MUP-a USK Snežane Galić, o ovom slučaju policiji su dojavili građani i on je okarakteriziran kao krivično djelo nasilja u porodici, a trenutno se radi na njegovom dokumentiranju.

- Očekuje se da se u cijeli slučaj uključi Centar za socijalni rad iz Velike Kladuše, pa će nakon razgovora s maloljetnikom i članovima porodice biti donesene dalje mjere - istaknula je Galić.

Inače, broj slučajeva nasilja u porodici na području Unsko-sanskog kantona nalazi se u konstantnom porastu, a samo tokom prošle godine policija je evidentirala 209 takvih slučajeva.

Prema informacijama iz policije, u odnosu na 2015. godinu došlo je do porasta broja ovakvih slučajeva za gotovo 20 posto, a mnogi od njih imaju karakteristike krivičnog djela. Tokom 2016. godine evidentirano je 180 žrtava nasilja u porodici, od kojih je najveći broj žena i djece, dok su najčešće vrste zabilježenih oblika fizičko i emocionalno, a zatim ekonomsko i seksualno nasilje.

U policiji smatraju kako je ova negativna društvena pojava danas veoma rasprostranjena na području Unsko-sanskog kantona, te da žrtve u velikom broju slučajeva nasilje na prijavljuju iz straha ili predrasuda od negativne reakcije društvene zajednice.

Prema mišljenju psihologa, uzroci širenja ove negativne pojave su sve teža ekonomska situacija u društvu te opća besperspektivnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.