SASTANCI

Neuračunljivi osuđenici bit će izmješteni na Sokolac

KPZ Tuzla: Hitno izmještanje. KPZ Tuzla: Hitno izmještanje

E. Sk.

22.3.2018

Višegodišnji problem sa smještajem forenzičkih pacijenata koji su na nezakonit način boravili u Kaznenopopravnom zavodu Tuzla, o čemu je “Dnevni avaz” nedavno pisao, bit će riješen u narednih nekoliko dana. Na sastanku u Vladi Tuzlanskog kantona usvojen je zaključak na osnovu kojeg će devet forenzičkih pacijenata iz KPZ-a Tuzla po hitnoj proceduri biti izmješteno u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Riječ je o počiniocima najtežih krivičnih djela, poput ubistava i silovanja, kojima ne može biti suđeno niti mogu biti u pritvoru zato što su proglašeni neuračunljivima. Vlada TK je u budžetu za 2018. godini predvidjela 255.000 KM za te namjene, odnosno za smještaj forenzičkih pacijenata.

U međuvremenu je cijena dnevnog smještaja po forenzičkom pacijentu porasla sa 72 KM na 100 KM te su u Vladi TK zatražili od Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli da se razmotri mogućnost smještaja takvih osoba u Kliniku za psihijatriju. U narednom periodu još 10 do 15 forenzičkih pacijenata trebat će odgovarajući tretman i smještaj.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.