BANJA LUKA

Novi detalji o smrti Davida Dragičevića: Pronađene ukradene stvari

O. M.

26.3.2018

Dosadašnja istraga o smrti Davida Dragičevića (21) iz Banje Luke jasno ukazuje da se tu, najvjerovatnije, radi o zadesnoj smrti. Vjerovatno je pao u rijeku Crkvenu, koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno, rekao je na konferenciji za medije načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić.

On je pojasnio da su u džepovima Davidove garderobe pronađene stvari koje su ukradene u provalnoj krađi u jednoj kući u ulici Velibora Janjetovića Janje.

Ilić je naglasio da je u kuću provaljeno ulaskom preko balkona te da su ukradeni laptop, 200 KM, USB stik, švicarska crvena čakija, ali i ključevi kuće. Naglasio je da su u džepovima Dragičevića pronađeni ključevi, USB stik, 180 maraka i čakija, dok se za laptopom traga u rijeci Crkvena.

Ilić je istakao da je policija utvrdila kretanje Dragičevića u noći između subote i nedjelje kada je nestao te da je bio u više kafića i da se ispred jednog od njih potukao s tri osobe O. G., N. Ć. i S. M. Nakon toga je, također, bio u više kafića, a te osobe, kako je rekao, saslušana su i nisu dovedena u vezi s Davidovim nestankom.



- Provjereni su im telefoni, bazne stanice kojim su se kretali, te alibi - istakao je Ilić. 

 Davidovo kretanje utvrđeno je na osnovu snimaka nadzornih kamera, koji su tokom istrage izuzeti. Na tome se vidi da je kupio burek u pekari Zmijanje, kao i da je išao prema opljačkanoj kući, te da se kasnije vratio i ponovo je snimljen nadzornim kamerama u 3.42 časova kako ide u pravcu mosta preko Crkvene.

Željko Karan, specijalista sudske medicine u Zavodu za sudsku medicinu RS, još jednom je ponovio da je obdukcijom utvrđeno da je smrt Dragičevića nstupila utapanjem a da su na tijelu uočene lakše povrede, koje nisu bile smrtonosne, a mogle su nastati u tuči.

Međutim, on nije mogao da se izjasni da li je David pao u vodu, da li je gurnut ili je eventualno sam skočio.

- To se obdukcijom ne može utvrditi, jer da je gurnut na njemu ne bi ostale povrede ili tragovi koji bi se na obukcije mogle vidjeti - rekao je Karan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.