BOSANSKI NOVI

Hatidža slomljena od bola nakon što je Una odnijela njenog sina: Brat je moja krv, ali je i to dijete koje sam rodila

Piše: M. ZGONJANIN

27.3.2018

Potraga za nestalim dječakom na vodi je danas nakratko obustavljena, ali su policijski službenici PU Prijedor na terenu i u stalnom kontkatu s građanima, potvrdili su iz PU Prijedor za "Avaz".

Inače,  rijekom Unom na potezu od Bosanskog Novog preko Dobrljina pa sve do Bosanske Kostajnice i jučer su čamcima patrolirali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske te vatrogasci iz Prijedora i Bosanskog Novog. 

Neumorno su tragali za 13-godišnjim Damirom Ikonićem, koji je u subotu, nakon prevrtanja gumenog čamca i borbe s nabujalom rijekom, nestao u mutnoj i hladnoj Uni. 

Teški uvjeti

Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, kazao je da je to tridesetak kilometara rijeke koju detaljno treba istražiti, zajedno s rukavcima i riječnim adama.

- Uvjeti za potragu su izuzetno teški. Nivo Une je visok, matica je brza, a voda poprilično mutna - kazao je Miljuš te je dodao da se velika potraga, ukoliko ove dosadašnje ne daju rezultate, može očekivati krajem ove sedmice.

Trenutke neizvjesnosti najteže podnosi porodica nestalog dječaka. Majka Hatidža Mujagić jučer je završila u Hitnoj.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS na terenu

- Pritisak mi je bio preko 200. Dali su mi nešto za smirenje. A kako da se smirim kad mog Damira, mog djeteta, nema? Stariji sin već treći dan ništa ne jede, tuguje za bratom, a mlađi je otišao u školu da ne bude u ovoj nesreći. Tu su moje komšinice, ali niko mene ne može utješiti. Ništa ne znam, sumnjam na najgore - govori Hatidža.

Žuti čamac

Jučer ujutro posjetio ju je i brat Kasim, s kojim je Damir žutim gumenim čamcem otišao na pecanje.

- Kune se u sve da ga nije htio voditi na Unu, ali je popustio, jer je on to želio. Bog dao da sam to ikako mogla spriječiti, ali nisam. Brat je moja krv, a moja krv je i dijete koje sam rodila. Šta da radim, jedino da idem u vodu da skačem - kroz suze kaže ova samohrana majka, čiju tragediju dodatno otežava i neimaština s kojom se godinama bori.

Dogovor prije polaska u potragu za dječakom

Organizirana akcija pomoći

Učenici, njihovi roditelji, nastavnici i Uprava Osnovne škole “Sveti Sava” u Bosanskom Novom, u kojoj je nestali dječak pohađao osmi razred, jučer su počeli akciju prikupljanja pomoći za njegovu porodicu.

- Za početak su to ogrjev, namirnice, novac, ali ono što zaista želimo je da majci Hatidži i njenoj djeci osiguramo trajni smještaj. Hatidža je primjer dobre majke. Za sada imamo najave da bi se u ovu akciju trebala uključiti i općinska uprava - rekla nam je Marina Ovuka, direktorica škole, koja svog nestalog učenika opisuje kao predivno dijete.

Saslušani daidža i prijatelj

Kasim Mujagić i Siniša Popović, koji su nakon prevrtanja čamca uspjeli da se domognu obale, saslušani su u PS Bosanski Novi nakon tragedije. Sva prikupljena saznanja, kako saznajemo, bit će dostavljena Okružnom tužilaštvu u Prijedoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.