HRVATSKA

Rijeka: Hirurzi godinama silovali doktoricu

Kurir

31.3.2018

Dvojica hirurga Kliničkog bolničkog centra u Rijeci optužena su da su godinama silovali specijalizanticu koja je radila u istoj bolnici.

U saopćenju koje je objavilo Općinsko državno tužilaštvo, navodi se da je nakon sprovedenog istraživanja optužen ljekar (48) za seksualni odnos zloupotrebom položaja koji se dogodio u ljeto 2011. godine, protiv njene volje.

Iz iste bolnice optužen je i muškarac (65) za tri kažnjiva djela prisilnog seksualnog odnosa zloupotrebom položaja, i još četiri silovanja nad istom ženom, od decembra 2011. godine do maja 2016. godine.

Hirurzi su, kako prenose hrvatski mediji, zaposlenu silovali sedam puta, kao i da je na kraju pobjegla u Irsku. Mlada specijalizantica ih je u avgustu 2016. godina prijavila Državnom tužilaštvu.

O tim događajima iznijela je opsežna svjedočanstva u novinama početkom 2017. godine navodeći da je sve što su joj činila dvojica starijih kolega prijavljivala načelnicima odjeljenja, riječke hirurgije i direktorima KBC-a, ali da nakon toga nije bilo nikakvih reakcija.

Prvi hirurg silovao ju je jednom, a, kako se navodi, nekoliko sedmica kasnije pokušao je ponovo, ali mu se oduprla.

Drugi hirurg ju je oralno silovao i to čak šest puta, u periodu od 2011. do 2016. godine. On je pokušao da je siluje i sedmi put, ali je tada na kraju ipak pustio.

Mlada doktorica je silovana ukupno sedam puta, a tu su i dva neuspješna pokušaja silovanja. Ona je nakon toga dala otkaz u KBC-u Rijeka i otišla da živi i radi u Irskoj.

Mlađem od dvojice optuženih hirurga je početkom 2017. godine onemogućen rad sa studentima na Medicinskom fakultetu u Rijeci nakon prijave studentice za seksualno uznemiravanje tokom nastave. Tokom 2014. godine je dobio opomenu pred otkaz nakon provedenog službenog internog postupka na osnovu prijave medicinske sestre zbog seksualnog maltretiranja, kako je navedeno u novinskim izveštajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.