HRVATSKA

Mladić nazvao Vladu zbog bolesne djece pa uhapšen zbog prijetnje Plenkoviću

Index.hr

8.4.2018

Lošinjanin Ivan Jelić (21) uhapšen je jučer i doveden na sud, a tužilaštvo je za njega zatražilo istražni zatvor.

Razlog hapšenja? Telefonom je nazvao Vladu, revoltiran činjenicom da država ima novca za polovne borbene avione, a nema za lijekove za teško bolesnu djecu, i pritom izgovorio rečenice koje su u Vladi doživjeli kao prijetnju.

Što je tačno rekao Jelić kad je nazvao Vladu? Mladić je telefonski nazvao javno dostupan broj hrvatske vlade i tražio da ga spoje s premijerom Plenkovićem.

Njegov poziv preusmjeren je na telefon ureda premijera pa se Jeliću javila Plenkovićeva sekretarica koja ga je zamolila da se predstavi te ga pitala treba li premijera privatno ili službeno.

Mladić se potom predstavio i rekao da premijera ne treba privatno.

- Vlada ima novca za skupe avione, a nema za teško bolesnu djecu - rekao je Jelić, kojeg se tereti da je zatim rekao da će "kupiti avion i razvaliti, srušiti Vladu".

''Novi list'' javlja da je Jelić rekao da je svjestan šta govori pa najavio da će doći do sekretarice i premijera te im "pokazati gdje im je mjesto" i da će ih "zgromiti".

Jelić je na sudu izrazio žaljenje zbog svog nastupa, ali kaže da nije izrekao prijeteće riječi, nego da je samo isticao činjenicu da Vlada nema novca za bolesnu djecu, ali ima za skupe borbene avione.

Sudija je odbio prijedlog tužilaštva koje je za Jelića tražilo istražni zatvor, ali mu je zato odredio čak četiri mjere opreza: izrečena mu je zabrana napuštanja boravišta (otoka Lošinja i Cresa), tri puta sedmično mora se javljati policiji, a i zabranjeno mu je bilo kakvo, direktno ili indirektno, kontaktiranje i uznemiravanje osoba koje se u ovom slučaju smatraju oštećenima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.