UIOBIH

U Zvorniku zaplijenjeni cigarete i duhan u vrijednosti od 60.000 KM

Vijesti.ba

15.4.2018

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su na području Zvornika veću količinu cigareta i duhana, saopćeno je.

Proizvodi čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60.000 KM trebali su, kako je to saopćeno iz UIOBiH, biti prodani na "crnom" tržištu i nisu bili obilježeni akciznim markicama.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO u Tuzli, na osnovu višemjesečnog operativnog rada, došli su do saznanja o više lokacija i putničkih vozila na području Zvornika, na kojima se vrši skladištenje i daljnja nelegalna distribucija cigareta na području BiH.

- Riječ je o duhanskim prerađevinama koje su porijeklom iz susjednih zemalja. U aktivnostima provedenim na terenu, korištena su stečena iskustva i donirana oprema američke vlade putem programa EXBS. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto 10.910 kutija raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 56,5 kilograma duhana - saopćeno je iz UIOBiH.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 60.000 KM, a protiv četiri fizička lica, koja se sumnjiče za nezakonitu prodaju akciznih proizvoda, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

- Posebno napominjemo da je u ovoj godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli, uključujući i ovu akciju, ukupno oduzela 2.074,5 kilograma rezanog duhana, 685 kilograma duhana u listu, 16.553 kutije cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, dvije mašine za rezanje duhana - navodi se u saopćenju UIOBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.