SRBIJA

Pop-diler pred crkvenim sudom moli za oproštaj zbog dilanja skanka

Avaz.ba

18.4.2018

Svećenik Milan Jordović (41) iz Požege, koji je osuđen na 12 mjeseci kućnog zatvora zbog krijumčarenja 27 kilograma skanka, dojučerašnjim parohijanima priča suprotnu priču od one na osnovu koje je s Višim tužilaštvom u Čačku izdejstvovao nadogbu, saznaje “Blic”.

Jordoviću se sudi pred još jednim sudom – crkvenim, s tim što se s presudom unaprijed pomirio. Kako “Blic” saznaje, on će pred crkveni sud izaći s molbom da mu, prije nego što umre, vrate čin, kako bi umro kao svećenik.

Jordović je uhapšen 26. februara u Mrčajevcima kod Čačka, zajedno s bivšim vjeroučiteljem iz Požege Zoranom Marinkovićem, pošto je u njihovom Passatu pronađen tovar droge, koji je prevožen s Kosova. Nekoliko dana kasnije, uhapšene su Svetlana P. (46) i njena kćerka Ana P. (24) iz požeškog sela Loret, na koje je pala sumnja da su zapravo one bile organizatori transporta 27 kilograma skanka.

Ispostavilo se da su Jordović i Marinković tokom istrage “propjevali” o ulozi majke i kćerke u krijumčarenju narkotika, i na osnovu tog priznanja s Tužilaštvom u Čačku postigli nagodbu, po kojoj su proglašeni krivim za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i osuđeni na jednogodišnje nošenje nanogice.

Ipak, Milan Jordović, rekla nam je jedna Požežanka iz naselja Savinac, gdje je pop-diler službovao, otkad je izašao iz zatvora priča da je nevin i da je nesvjesno upleten u krijumčarsko klupko.

 – Govori da je na Kosovo krenuo po molbi Marinkovića da mu pomogne da prevezu nekakve lijekove i da je bio uvjeren da je iste prevozio sve dok mu poslije hapšenja nije predočeno za šta se sumnjiči. Navodno je i htio, kada je presretnut automobil u Mrčajevcima, da pomogne policiji da otvore duplo dno u kojem su se nalazili “lijekovi”. Pričao je i da je Marinkoviću ponudio da na Kosovo pođu njegovim automobilom, ali da je ovaj insistirao da putuju tuđim Passatom - kaže sagovornica “Blica” iz požeškog naselja Savinac.

Eparhija žička, pod čijom nadležnošću je Arhijerejsko namjesništvo požeško-ariljsko, zvanično se oglasila zbog slučaja popa koji je osuđen zbog šverca droge.

– Bivši paroh Milan Jordović je pod zabranom sveštenosluženja od 1. marta ove godine, pa samim tim ne obavlja nikakvu dužnost. Tako će biti do okončanja crkvenosudskog postupka koji je u toku – saopćio je protosinđel Sava, sekretar episkopa žičkog Justina.

Svetlani P. i Ani P. krajem prošle sedmice pred Višim sudom u Čačku pritvor je produžen za još 30 dana, a u dosadašnjem toku istrage branile su se šutnjom. Svetlani ovo nije prvi put da je hapse zbog droge, premda je juna prošle godine pala u šake policije na Horgošu, kada je u automobilu u kojem je putovala sa D. B. pronađeno 30 kilograma skanka. Međutim, tada nije krivično gonjena pošto je njen saputnik svu odgovornost preuzeo na sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.