SARAJEVO

Slučaj ''Memić": Pročitana izjava umrlog dr. Alije Čelje

Detalj s ranijeg pretresa

B. C.

18.4.2018

U nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću danas je u sklopu provođenja dokaza odbrane advokat Rusmir Karkin pročitao iskaz dr. Alije Čelje, koji je u noći sa 8. na 9. februar 2016. godine bio dežurni u Klinici za neurohirurgiju kada je dovezen Dženan Memić, koji je bio u komi. Dr. Alija Čeljo ispitan je u MUP-u KS 7. juna 2016. godine.

- Dok je pacijent bio hospitaliziran, njegov otac je dolazio kod mene te je tačno da sam tom prilikom rekao da mi povrede na glavi njegovog sina ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći, odnosno obaranju pješaka - naveo je tada dr. Čeljo detalje razgovora s ocem nastradalog Murizom Memićem.

U kratkoj izjavi Čeljo je rekao da je dovezena i djevojka koja je rekla da ih je udario auto zelene boje, ali se nije sjećala drugih detalja. Čeljo je svoju pažnju usmjerio na Dženana Memića.

- Na njegovoj glavi, nije bilo rascjepa kože, mislim da je imao frakturu kostiju lobanje. Meni kao hirurgu to nije bilo bitno, ja sam usmjerio pažnju na krvarenje koje mu je ugrožavalo život, a radilo se o velikom hematomu - stoji u izjavi dr. Čelje, koji je pojasnio da je operativni zahvat prošao dobro, ali da su se poslije pojavile dodatne komplikacije koje su rezultirale smrću Dženana Memića.

Dr. Čeljo je preminuo u februaru 2017. godine, a Tužilaštvo ga nikada nije ispitalo. 

Karkin je jučer na pretresu ponovio da Tužilaštvo krije dokaze te zatražio da mu se dostave određen broj dokaza. Sudsko vijeće je naložilo Karkinu da za naredni pretres zakazan za 26. april dostavi pismeni podnesak dokaza koje traži.

Na završetku pretresa Vijeću se obratio i otac nastradalog Muriz Memić tvrdeći da je na prošlom pretresu tužilac nagovarao vještaka medicinske struke dr. Željka Karana da drugačije svjedoči.

- Imate snimljeno da je tužilac Kreštalica nagovarao Karana da drugačije svjedoči. Rekao je Karanu: ''Svjedoči kako treba. Što tako svjedočiš“ - kazao je Memić, koji tvrdi da Tužilaštvo KS nikada nije htjelo da sasluša dr. Aliju Čelju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.