GRANIČNA POLICIJA

Albanac koji je pokušao prokrijumčariti 23 kilograma marihuane predat Tužilaštvu BiH

Fena

23.4.2018

Tridesetogodišnji državljanin Albanije K. F., u čijem su vozilu pripadnici Granične policije (GP) BiH otkrili 23 kilograma marihuane, u ponedjeljak je, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu neovlašten promet opojnih droga, predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Naime, policijski službenik Granične policije BiH u nedjelju je kontrolom Renaulta Scenica na Međunarodnom graničnom prijelazu Ivanica, prilikom izlaska iz BiH, uočio prepravke na podu iza vozačevog sjedišta.

U cilju detaljnog pregleda vozila ono je dovezeno na Međunarodni granični prijelaz Deleuša, gdje službenici koriste specijalističku opremu najnovije generacije. Korištenjem endoskopa doniranog u sklopu CIAT projekta (koji finansira vlada SR Njemačke, a realizira UNDP) u duplom dnu vozila otkrivena su 23 paketa sa 23 kilograma marihuane, saopćeno je danas iz Granične policije BiH.

Vozač K. F. je uhapšen, dok su njegovi saputnici u vozilu, dvojica državljana Albanije, ispitani u svojstvu svjedoka.

Prilikom detaljnog pregleda vozila, koji je obavljen uz nalog tužioca Tužilaštva BiH, pripadnici GPBiH uključili su i službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji je koristio baster doniran.

- Spriječeno krijumčarenje marihuane jedna je u nizu uspješnih akcija Granične policije BiH, a u kojoj je korištena donirana specijalistička oprema najnovije generacije, što ukazuje na važnost podrške koju ova agencija, kao i drugi organi u BiH, dobivaju od partnera poput vlada Njemačke i SAD. Istovremeno su veoma bitne i obuke službenika za korištenje te opreme. 

U situaciji kada maksimalno koristimo ljudske kapacitete, usljed nedostatka od minimum 570 policijskih službenika, veoma je važno da raspolažemo specijalističkom opremom čija upotreba to djelimično može nadomjestiti - istakao je direktor GPBiH Zoran Galić.

Oduzeti auto i marihuana predati su u daljnju nadležnost Suda BiH, stoji u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.