NESREĆA

Kad su stigli ljekari, zatekli su Almu Đonko krvavu i ugruhanu, čeka se transport za Zenicu

M. H.

23.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Zeničanka Alma Đonko, do koje su se od jučer na Prenju na nadmorskoj visini od skoro 1.800 metara probijale spasilačke snage, hitno je helikopterom Oružanih snaga BiH evakuirana s Prenja te je hospitalizirana u Općoj bolnici Konjic.

Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic jučer je u poslijepodnevnim satima dobila informaciju da je Zeničanka povrijeđena na Prenju te su se odmah, kako nam je kazao Husein Hodžić, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu i vatrogastvo, njihove i ekipe iz GSS-a Konjic i GSS-a Mostar organizirale i krenule na teren.

Zeničanka se, kako nam je rečeno, poskliznula i pala niz liticu.

Probijanje do unesrećene osobe trajalo je cijelu noć pa se tek jutros, oko pet sati, došlo do nje.

Međutim, nemoguće ju je bilo evakuirati kopnenim putem pa je zatražen angažman helikoptera. Služba je čitavu noć, u skladu s procedurama, koordinirala akciju zajedno s kantonalnim, federalnim i državnim instancama.

- Ljudi su cijelu noć pješačili. Bilo je tu 15 pripadnika GSS-a Konjic i GSS-a Mostar, naši članovi, doktorica Tamara Babadžanski iz Opće bolnice Konjic, koja je, inače, član GSS-a, kao i Edi Balić, medicinski tehničar iz Doma zdravlja Konjic, također član GSS-a. Čim su došli do nje, pružili su joj stručnu pomoć. Međutim, bilo je nemoguće prebaciti je kopnenim putem pa smo tražili helikopter - kazao nam je Hodžić.

Istakao je da su uvjeti na terenu bili katastrofalni jer su smetovi snijega na Prenju visoki i po nekoliko metara.

- Mislim da se ona okliznula i tako povrijedila. Vidio sam lično da je baš izgruhana. Također, spasilačke ekipe bile su iscrpljene jer su čitavu noć pješačile i bio je problem i za njih kako da se vrate. Trebalo bi im pet sati da prebace povrijeđenu. Zahvaljujući Oružanim snagama BiH, svi su evakuirani. Helikopter se tri puta vraćao. Zeničanka je hospitalizirana u Općoj bolnici. Vrše se pretrage - naveo je Hodžić.

Edi Balić iz Doma zdravlja i GSS-a Konjic kazao nam je da je ovo bila jedna od najtežih intervencija u njegovom radu.

- Uvjeti su bili katastrofalni. Pješačili smo skoro 11 sati. Doktorica i ja smo, bez obzira na ostatak ekipu, morali doći do unesrećene da bi joj pružili pomoć. Kada smo stigli do nje, uradili smo medicinski dio, ono što smo mogli, zbrinuli je adekvatno, ali nismo mogli dalje vršiti transport pa je tražena pomoć helikoptera. Na kraju je sve dobro prošlo. Ona je zadobila teške povrede. Ima kontuziju bubrega i već je, kada smo došli do nje, krvarila. Također, ima više povreda koštano-mišićnog sistema, no nije životno ugrožena. Stabilno je i nadamo se da će biti dobro - kazao nam je Balić, dodajući da se trenutno čeka transport povrijeđene za Zenicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.