MOSTAR

Policija na nogama zbog pisma o bandi djevojčica

PU Mostar: Roditelji dali izjavu u policiji

M. SMAJKIĆ

24.4.2018

Mostarska policija okončala je istragu zbog navodnog vršnjačkog nasilja nakon što je prije nekoliko dana na njihovu, kao i na adrese brojnih osnovnih škola u Mostaru te svih relevantnih institucija, stiglo anonimno pismo grupe roditelja.

Naveli imena

- Pismo smo zaprimili u petak i poduzete su sve neophodne aktivnosti radi ispitivanja navoda - kratko nam je kazao Ljudevit Marić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U pismu je navedeno da je 7. aprila iza Desete osnovne škole u poslijepodnevnim satima pretučena 13-godišnjakinja, koja je zadobila prijelom ruke.

U pismu se, pak, njeno ime ne navodi, izuzev inicijala, kao ni to ko ju je pretukao, ali se iznosi pretpostavka i sumnja (?!) da se iza tog čina krije osam djevojčica, koje anonimni roditelji nazivaju uličnom bandom, koja, kako su naveli, ima naziv UB9.

U pismu su navedena njihova puna imena i prezimena. Riječ je o djevojčicama iz nekoliko mostarskih osnovnih škola, a kako nam je neslužbeno potvrđeno, jedna od njih na dan kad je 13-godišnjakinja, navodno, pretučena, uopće nije bila u BiH.

Pismom su roditelji upozorili nadležne kako su “članice te ulične bande nemilosrdne, devijantnog ponašanja te sklone konzumiranju alkohola”.

Nema tuče

Prema našim izvorima, bliskim policijskoj istrazi, da je pismo čista senzacija, govori činjenica da 13-godišnjakinja uopće nije zadobila prijelom ruke niti se tuča dogodila.

Ona je s roditeljima bila u policiji, posvađala se sa jednom djevojčicom, pri čemu ju je ona grubo povukla za ruku. Njeni roditelji su negirali da su učestvovali u kreiranju pisma, jer je, kako su naveli, cijela ta priča riješena s nadležnima u školi.

- Nikakvih elemenata krivičnog djela nema i mi ćemo o svemu što smo poduzeli, obavijestiti Centar za socijalni rad - rečeno nam je iz MUP-a HNK.

Zatražene informacije

Saznajemo da su neke od u pismu spomenutih djevojčica, u školi primjerene i odlične učenice. Iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara potvrdili su nam, također, da su dobili pismo te da postupaju prema predviđenoj proceduri. Kako su nam objasnili, čim su primili pismo, reagirali su prema spomenutim školama, gdje su od pedagoga i direktora zatražene sve neophodne informacije.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.