CRNA HRONIKA

Dugo mi je trebalo da se oporavim od Jelenine smrti, a krivac je na slobodi

Jorg Ajstfeld Reške: Oporavljao se devet mjeseci

Dž. Bl.

25.4.2018

Njemac Jorg Ajstfeld Reške (Jorg Eistfeld Reschke), koji je 9. juna 2015. godine, na tramvajskom stajalištu kod zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, zauvijek izgubio prijateljicu Jelenu Opričić iz Srbije, s velikim razočaranjem dočekao je vijest da je Kerim Mudželet, koji ju je usmrtio Peugeotom, pušten na slobodi.  

Jelena nije preživjela strahovit udar vozila, a Jorg je bio u teškom stanju.

Potresni prizori nakon nesreće

- Osjećao sam se razočarano i uvrijeđeno kada sam saznao da je Kerim Mudželet pušten. Čini se da je sudski sistem u Bosni i Hercegovini disfukcionalan, naročito ako suđenje ponovo bude trajalo dugo. Također, proceduralne greške u prvostepenom postupku ukazuju na to da krivično gonjenje Mudželeta nije sprovedeno uz istrajnost i tačnost - naveo je Reške.  

Kada je boravio u Sarajevu prije dvije sedmice gdje je svjedočio u Kantonalnom sudu na ponovljenom suđenju Mudželetu, iznenadio se kada je saznao da nadležni nisu reagirali nakon ove tragedije. 

Nastradala Opričić

- Nisu postavljeni dodatni saobraćajni znakovi niti su poduzete mjere kojima bi se regulirao saobraćaj na glavnim putevima - rekao je Reške. 

Nakon nesreće dugo se oporavljao psihički i fizički od gubitka drage osobe. 

Mudželetu ukinut pritvor

- Trebalo mi je devet mjeseci da se oporavim od toga. Naučio sam da živim s tim i prihvatio sam to. Nadam se da će Kerim Mudželet dobiti odgovarajuću kaznu baš kao što se desilo u prvostepenom postupku - kazao je Reške i dodao da se nada da će nadležni poduzeti nešto kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Mudželet osuđen na osam godina zatvora. Kantonalni sud Sarajevo morao je donijeti novu presudu u roku od godinu što se nije desilo. Zbog toga mu je ukinut pritvor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.