PRESUDA

Sabahudin Habib osuđen na dugotrajni zatvor u trajanju od 34 godine!

K. K.

25.4.2018

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, kojim je predsjedavao sudac Darmin Avdić, danas je, u prisustvu optuženih i brojnih članova porodica oštećenih, objavilo presudu kojom je Sabahudin Habib osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 34 godine za trostruko ubistvo počinjeno 21. marta prošle godine u Sokolini, nadomak Donjeg Vakufa.

Njegov otac Avdo Habib osuđen je na dvije godine zatvora, a njegov sin Arnel Habib na godinu i po za krivično djelo ometanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Sanel Habib, brat prvooptuženog Sabahudina, dobio je uvjetnu kaznu zatvora od godinu  uz rok kušnje od dvije godine.  

Ranije je Sabit Habib, nakon sporazuma o priznanju krivice, osuđen na godinu zatvora za krivično djelo nedozvoljeno držanje držanje oružja i eksplozivnih materija.

- Mi kroz dokaze nismo našli da se radi o ubistvu iz niskih pobuda! Sva trojica Omer Bašić, Ševko Draginović i Ferid Rahmanović ubijeni su pod istim okolnostima i iz istog razloga. Međutim, postoji mogućnost izricanja dugotrajnog zatvora i ako se radi o osnovnim oblicima ubistva – pojasnio je sudija Avdić, istaknuvši da je glavni zadatak bio odmjeravanje kazne gdje su se rukovodili težinom djela. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.