POP PLJAČKAŠ

BiH i Austrija traže izručenje opasnog kriminalca iz Srbije

Blic.rs

29.4.2018

Austrija je od Hrvatske, preko evropskog naloga za hapšenje, zatražila izručenje Milosava Veskovića (39), člana bande "Pink Panter", koji je osumnjičen da je prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Vesković je rodom iz Kolašina, a u Srbiji 2008. godine bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, na četiri godine zatvora zbog brojnih pljački benzinskih pumpi. Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još petorica muškaraca.

Milosav Vesković dobio je četiri i po godine zatvora, a njegova braća Mile i Jovan četiri, odnosno tri godine zatvora. Anes Kurbegović osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora, Miloš Dragović na dvije godine zatvora, Zdravko Tomić na godinu i po, a Mladen Pupovac na godinu zatvora, dok je Milan Mitić osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Optuženi Srpko Ružić i Dalibor Ristić oslobođeni su optužbe.

Ova grupa je uhapšena 9. maja 2006. godine, neposredno poslije pljačke benzinske pumpe u Zrenjaninu, odakle su odnijeli sef težak 500 kilograma i iz njega uzeli bonove za gorivo.

Oni su 2. i 3. januara 2006. godine opljačkali kasu „Jugopetrolove" benzinske pumpe u Gornjem Milanovcu, a u noći između 26. i 27. februara opljačkali su poštu u Karađorđevu.

Opljačkali su i 17. aprila sef-kasu „Jugopetrolove" benzinske pumpe u Paraćinu, iz koje su uzeli bonove za benzin.

Međutim, nikada nije dokazano da su oni bili lažni popovi, iako su se dovodili u vezu i s jednom od najpoznatijih pljački u Srbiji, na Badnje veče 2004. u zemunskoj ekspozituri "Raiffeisen banke". Trojica bandita, tada maskirana u popove, upala su u filijalu banke i uz povike: “Hristos se rodi, ovo je pljačka” i ukrali čak 150.000 eura!

Interesantno je da su pljačkaši na izlasku iz banke zaboravili da ponesu svećeničke kape koje su im poslužile kao kamuflaža. Iz banke su odnijeli tri videokasete na kojima je cijela pljačka snimljena, ali su zaboravili da uzmu četvrtu kasetu.

Vesković je trenutno pri kraju izdržavanja kazne od tri i po godine zatvora, koju izdržava u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu.

Uhapšen je u Hrvatskoj 2015. godine, i to s trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za transport novca.

Za njim je potjernicu raspisala i Bosna i Hercegovina, ali kako je Austrija članica Evropske unije, vjerovatno je da će njihov nalog za hapšenje imati prednost u odnosu na argumente BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.