UBIO 58 OSOBA

Policija objavila snimak upada u sobu masovnog ubice iz Las Vegasa

Index.hr

3.5.2018

Policija Las Vegasa konačno je objavila snimak s kamera koje su policajci nosili na sebi kada su upali u hotelsku sobu u Las Vegasu, iz koje je Stephen Paddock izvršio masakr u oktobru prošle godine, ubivši ukupno 58 osoba i sebe.

Snimak je s kamera koje su na sebi nosili policajci Joshua Bitsko i David Newton, dok prvi policajac koji je ušao u hotelski apartman, Levi Hancock, iz nepoznatih razloga, nije nosio kameru. Policajci na snimku prvo čekaju na ulazu, a zatim ulaze i oprezno češljaju hotelsku sobu, držeći puške i pištolje u rukama.

Na snimku se može čuti glasni prasak nejasnog porijekla, koji je, vjerovatno, alarm u sobi. Soba je, kako se vidi na snimku, u potpunom neredu, s više pušaka razbacanih uokolo i razbijenim prozorima. Policajac sklanja jednu s prozora, odakle je Paddock pucao po posjetiocima muzičkog festivala.

Također, može se čuti kako policajci govore o kameri koju je Paddock postavio u batlerska kolica. "Provjeri ispod kreveta", kaže jedan policajac, dok drugi viče: "Pazi na ove ormare, čuvaj leđa."

Policajci su, sudeći po snimku, već imali podatke o ubici kada su pronašli njegovo mrtvo tijelo.

"Izgleda da ime koje sam ti dao dijeli adresu s osumnjičenim", kaže jedan policajac. "Imamo jednog osumnjičenika na tlu, 419 unutra", kaže potom, izgovarajući kod za mrtvo tijelo: "Ovo je čisto."

Snimak, također, razjašnjava početnu sumnju da se radilo o dva napadača. "Hej dečki, vidite li vi ovdje išta što upućuje na dva tipa?", pita jedan policajac. "Ja vidim tipa koji je mijenjao puške bez da ih puni", kaže drugi policajac.

Sud natjerao policiju da objavi snimke

Policija Las Vegasa objavila je snimak nakon višemjesečnog odugovlačenja i osporavanja zahtjeva medija na sudu. Sudski spor došao je sve do vrhovnog suda u Nevadi, koji je u petak odbio njihov zahtjev da se odgodi objava, javlja Fox News.

Šerif Joseph Lombardo je objasnio da je razlog za neobjavljivanje snimka bila nedovršena istraga i zabrinutost da bi snimak traumatizirao žrtve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.