PUT IZ NOĆNE MORE

Splićanke po povratku iz Njujorka doživjele šok: Roba vrijedna hiljade dolara ukradena nam je u Beogradu!

Dnevnik.hr

7.5.2018

Ono što je trebalo biti putovanje iz snova u "Velikoj jabuci", pretvorilo se u pravu noćnu moru za sedam Splićanki.

Sedam dana odmora u Njujorku prijateljice iz Splita začinile su i izdašnim šopingom, gdje su sebe i svoje bližnje počastile skupljim markiranim predmetima. Natrag prema Zagrebu išle su povezanim letom preko Beograda.

Budući da je razmak između dva leta iznosio čak osam sati, otišle su na ručak i zatim se vratile na Aerodrom "Nikola Tesla" u srbijanskoj metropoli. No, hladan tuš doživjele su kada su nakon slijetanja u Zagreb, dobile svoj prtljag i otkrile da su brutalno opljačkane.

Svih 11 kovčega stiglo im je redom oštećeno, obijenih lokota, a pojedini su bili lakši za gotovo pola prijavljene težine u odnosu na početak putovanja, piše Slobodna Dalmacija.

- Moj prtljag je u Njujorku zaprimljen s crvenom navlakom, u Zagrebu sam je našla razbijenu, bez navlake, s uništenim lokotom te oko devet kilograma lakšu nego na mjerenju težine u SAD. Iz mog prtljaga otuđeno je 90 posto kupljene robe, uključujući i dva para tenisica, kozmetika, odjeća koja je bila nova, zapakirana i s etiketom. Ukupna šteta je velika, gotovo hiljadu dolara po svakoj od nas; svakako je prevelika da bi se mjerila novcem. Te stvari su bile darovi, iznenađenja, nešto po što smo u Ameriku i išli, dakle, nešto što u Hrvatskoj košta tri puta skuplje ili se uopće ne može kupiti - rekla je šokirana Splićanka, koja je odmah sve prijavila predstavniku zračnog prijevoznika, prilažući sve račune pokradene robe te službene potvrde o razlici u težini.

Ogorčene su činjenicom da je neko od zaposlenika detaljno čeprkao po njihovom prtljagu te da se putnicima bilo šta može podmetnuti i staviti u kovčege.

Mjesecima od avioprijevoznika, kao onoga koji odgovara za uništenje, gubitak ili oštećenje prtljaga, traže odštetu. No, sve što su dobile je gotovo automatizirani odgovor u kojem se "Air Serbia" ograđuje od te krađe, navodeći kako se, prema njihovim općim uvjetima poslovanja, sve reklamacije u vezi s prtljagom rješavaju na osnovi težine, a ne vrijednosti.

- Prema odredbama Međunarodne udruge za avioprijevoz, limit odštete iznosi 20 američkih dolara po kilogramu za komad prtljags najveće težine od 23 kilograma. Naša evidencija ukazuje na to da ste se prijavili na let u Njujorku s jednim komadom prtljaga težine 22 kilograma, a po dolasku na zagrebački aerodrom težina mu je iznosila 15,8 kilograma. U skladu s tim, spremni smo vam ponuditi, bez ugrožavanja ostalih prava, iznos od 101 eura za artikle koje ste prijavili kao ukradene na osnovu razlike u težini - navodi se u odgovoru srbijanske kompanije upućenom jednoj od pokradenih prijateljica, uz dodatak kako određeni dio gubitka možda pokriva njeno putno osiguranje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.