ŠOKANTNO

Svaka treća ubijena žena u Srbiji tražila je pomoć, a niko nije reagirao

Informer

11.5.2018

Od početka ove godine čak 18 žena usmrćeno je u porodičnom nasilju, dvostruko više nego za prva četiri mjeseca 2017. godine. U 93 posto slučajeva zločin počine muškarci, a najčešće su to bivši i sadašnji partneri

U porodičnom nasilju, od početka godine, ubijeno je 18 žena i šestorica muškaraca, izjavila je Jasmina Puhača, zamjenik načelnika Odjeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici.

Ovaj zabrinjavajući podatak je iznijela na današnjem 1. regionalnom okruglom stolu "Kako spriječiti nasilje i sačuvati porodicu", u organizaciji Udruženja žrtava nasilja Hajr.

- Tačno je da je sve veći broj muškaraca žrtava, ali i da su u 93 posto slučajeva nasilnici muškarci.

Statistika MUP-a pokazuje i da je od početka godine do polovine aprila podneseno 1.699 krivičnih prijava zbog ovog djela, kao i da je izrečeno 8.919 mjera zabrane prilaska ili napuštanja stana. Lane je ukupno izrečeno 13.808 mjera.

Sudija Nebojša Đurić iz Foruma sudija Srbije istakao je na okruglom stolu mnoge prednosti novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Glavna je, kako kaže, da centri za socijalni rad, pravosudni i organi gonjenja imaju rok od 30 dana, koliko traju privremene mjere, da ojačaju žrtvu i pripreme je za svjedočenje. Kao i da se osiguraju izvještaji MUP-a i centra, da bi optužnica bila što kvalitetnija.

Žene u Srbiji u najvećem broju slučajeva ubijaju njihovi partneri ili bivši partneri (23-26 slučajeva prošle godine), i to većinom nožem ili vatrenim oružjem. Ubistva su se, skoro po pravilu, događala u domu žrtve, a u dvije trećine slučajeva, počinilac je izvršio samoubistvo. Kako navode iz AŽC, u svakom trećem slučaju žena se obraćala institucijama prije ubistva.

- Stanje je alarmantno! Imamo veliki problem... I mi radimo sa ženama kojima se često prijeti i koje same kažu da se nisu sklonile u sigurnu kuću da bi prošle isto. Teško je predvidjeti mjere koje bi definitivno spriječile zločin. Izgleda da onaj ko odluči da uradi takvo nešto, to i uradi, bez obzira na sankcije - kaže Vesna Stanojević.

Prema njenim riječima, novi zakon doveo je generalno do većeg broja intervencija MUP-a, ali trebalo bi pooštriti mjere kojima se nasilnici sankcioniraju.

- Ovo nije dovoljno. Svako nasilje koje se pojavi i prijavi mora da bude kažnjivo svuda i da u osudi budu jedinstveni i MUP i tužilaštvo i lokalna samouprava - naglašava Stanojević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.