TOPLOTNI UDARI

Četiri osobe prebačene u bolnicu nakon Banjalučkog polumaratona, dvije u komi

Srna

12.5.2018

Četvero pacijenata hospitalizirano je danas u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske zbog simptoma toplotnog udara, od kojih je dvoje stavljeno u indukovanu komu zbog edema mozga, saopćeno je iz UKC-a.

Iz UKC-a navode da su u 10.50 sati sanitetskim vozilom Doma zdravlja Banja Luka u Prijemnu internističku ambulantu Univerzitetskog kliničkog centra dovezeni pacijenti čiji su inicijali J. Š. /31/, M. G. /27/ i S. J. /47/, a oko 18.30 sati pacijent čiji su inicijali I. T. /35/

Prema riječima dežurnog ljekara u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Biljane Zlojutro, pacijenti S. J. i I. T. su svjesni, hemodinamski i respiratorno stabilni i njihovo trenutno zdravstveno stanje je stabilno.

Pacijenti J. Š. i M. G. su zbog edema mozga protektivno stavljeni u indukovanu komu i priključeni na aparate za mehaničku ventilaciju, a sve dalje prognoze u vezi s njihovim zdravstvenim stanjem su preuranjene.

Svi pacijenti ostaju na daljnjem liječenju i praćenju u UKC-u.

Organizatori Banjalučkog M:tel polumaratona demantirali su danas vijest koju su objavili pojedini portali da je na polumaratonu preminuo jedan trkač.

"Riječ je o netačnoj i neistinitoj informaciji. Nekoliko trkača je zbog iscrpljenosti hospitalizirano i trenutno se nalaze u UKC-u, gdje im je odmah po prijemu ukazana neophodna medicinska pomoć", saopćili su organizatori. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.