BANJA LUKA

Prva sjednica Anketnog odbora o „slučaju Dragičević“

Fena
15.05.2018 08:13

U Banjoj Luci će danas biti održana konstitutivna sjednica skupštinskog Anketnog odbora, koji ima za cilj sagledavanje svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja mladića iz Banje Luke Davida Dragičevića.

Prvu sjednicu zakazao je Branislav Borenović, predsjednik tog anketnog odbora, koji je formiran odlukom Parlamenta na 26. posebnoj sjednici.

Borenović je ranije rekao da Anketni odbor nije ni policija ni Tužilaštvo i da se od tih organa očekuje da nastave raditi svoj posao "u slučaju Dragičević“, u skladu sa zakonima i Ustavom RS.

- Prema skupštinskom Poslovniku, Anketni odbor ima nadležnost samo da zauzme stav, ali ne i da se bavi policijskim i tužilačkim poslovima. Vidjeli ste da vlast ne želi narodu kazati istinu u vezi s ovim slučajem i da odgovornost sada pokušavaju prebaciti na Anketni odbor - rekao je Borenović.

Osim Borenovića (PDP), u Anketnom odboru su Drago Kalabić (SNSD), zamjenik predsjednika, i članovi Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS) i Goran Đorđić (nezavisni poslanik).

Anketni odbor ima obavezu da Narodnoj skupštini u roku od mjeseca podnese izvještaj o pribavljenim činjenicama u vezi s tim slučajem.

Građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida”, na protestima koji traju 50 dana u Banjoj Luci, traže da se utvrdi ko je odgovoran za, kako tvrde, ubistvo Davida Dragičevića, jer odbacuju prvobitne tvrdnje policije da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Na zahtjev poslanika opozicije, 10. maja je održana i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju sigurnosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve'' te formiran spomenuti anketni odbor.

Beživotno tijelo tog 21-godišnjeg mladića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a njegov otac Davor tvrdi da je "mučki ubijen", a za saučešće u tome optužuje vrh MUPRS, čiji rukovodioci su protiv njega podnijeli tužbe za klevetu.

NA VRH