CRNA HRONIKA

Pretresi i hapšenja u akciji "Nasljednik": Drogu prodavali prikrivenim istražiteljima

Avaz.ba

15.5.2018

U okviru međunarodne operativne akcije kodnog naziva "Nasljednik", od ranih jutarnjih sati vrše se hapšenja i pretresi objekata, vozila i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na području Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Prnjavora.

Akcija je usmjerena protiv krijumčarenja opojnih droga. 

Aktivnosti, prema nalogu tužioca Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na terenu provode policijski službenici MUP-a RS i SIPA-e.

U ranim jutarnjim satima započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.  

Uhapšeni su Stjepan Lazarević Braco, rođen na Palama 1953. godine, Bojan Segić Debeli, rođen u Prnjavoru 1977. godine i Vlastimir Tomić Šuker-Šuca, rođen u Valjevcu, 1960. godine.

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena prema nalogu Tužilaštva BiH, a koju su realizirali policijski službenici SIPA-e i MUP-a RS, u saradnji s kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana skunk, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, s povećanom razinom opojne materije THC, a koja se s teritorija Republike Albanije krijumčari u BiH, te dijelom prodaje u BiH, a dijelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narkotržištu dostiže cijenu od 3.000 eura. 

Provedenom istragom prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i daljnju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4 do 6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA-e.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je veća količina opojne droge.  

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužilac odlučit će o daljnjim aktivnostima prema osumnjičenima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.