CRNA HRONIKA

Radnik porijeklom iz BiH poginuo u Italiji

Slobodna - Dalmacija

16.5.2018

Nakon pogibije dva strana radnika, od kojih je jedan bio hrvatski državljanin, sindikati u brodogradilištu u italijanskom gradu La Spezia najavili su za srijedu opći štrajk.

Za to vrijeme nastavlja se istraga o pogibiji radnika, od kojih je jedan Dragan Zekić, hrvatski državljanin porijeklom iz BiH, kojeg su poklopile i usmrtile metalne ploče u brodogradilištu u vlasništvu "Antonini" grupe, istočno od grada La Spezia, u regiji Ligurija.

O nesreći na radu saopćila je italijanska policija koja je izašla na mjesto događaja zajedno s Inspekcijom rada i vatrogascima, gdje su zatekli stravičan prizor – radnici su bili doslovno polomljeni metalnim pločama.

Dragan Zekić imao je 56 godina, živio je u provinciji Trevisi, a radio je za kompaniju iz "Trevue", kojoj je brodogradilište u La Speziji povjerilo rad na molovima.

Ujedinjeni sindikati La Spezije proglasili su osam sati općeg štrajka, koji su nazvali "Prokleti štrajk", kako bi protestirali zbog pogibije na radu. 

- Zaustavite masakr, dovoljno s mrtvima na poslu! - poruka je tri sindikata, koji zahtijevaju strožije kontrole na gradilištima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.