MONSTRUM IZ ZADRA

Hladnokrvno ubio roditelje jer ga nisu pustili na rođendan, dobio 40 godina zatvora

Slobodna Dalmacija / Jutarnji list

17.5.2018

Ubica roditelja iz Čiste Velike, 20-godišnji Tin Šunjerga, u četvrtak je na Županijskom sudu u Zadru nepravosnažno proglašen krivim za dva teška ubistva na okrutan način i osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kako piše "Slobodna Dalmacija", tri mjeseca od završetka suđenja, koje je od početka bilo zatvoreno za javnost, Sudsko vijeće sa sudijom Sandrom Radanović na čelu odlučit će hoće li Šunjergi izreći kaznu kao mlađem punoljetniku ili će uzeti u obzir okrutnost koju je pokazao ubivši roditelje.

Kako piše "Jutarnji list", on ih je tog dana ubio jer ga nisu pustili na rođendan, a željeli su i da se liječi od zavisnosti od droga.


Ako mu se izrekne kazna kao mlađem punoljetniku koji nije navršio 21 godinu, moguće je primijeniti odredbe Zakona o sudovima za mlade, ako je počinjeno djelo u velikoj mjeri odraz njegove dobi. Tada Šunjerga ne bi mogao dobiti više od deset godina zatvora za teško ubistvo, o nakon odslužene jedne trećine kazne i uz primjereno vladanje, mogao bi izaći nakon tri i po godine.

U suprotnom slučaju, ako mu se presuda izrekne kao odrasloj i svjesnoj osobi, mogao bi dobiti i 50 godina zatvora. To je maksimalna kazna koja se od prije pet godina može izreći samo kao jedinstvena kazna počiniocima višestrukih najtežih krivičnih djela.


Iako ta kazna u Hrvatskoj još nije izrečena nijednom zločincu, u ovom bi se slučaju to moglo dogoditi zbog okrutnosti i hladnokrvnosti prilikom počinjenja krivičnih djela kakva se ne pamte u javnosti.

Ovaj mlađi punoljetnik optužen je za dva teška ubistva iz bezobzirne osvete nakon što je pred očima prijatelja hicem u potiljak najprije ubio majku Silvanu (46) dok je sjedila na prednjem sjedištu automobila, a nakon toga otišao je kući i na isti način hladnokrvno ubio oca Marina (45).

Ako sud presudi da je bila riječ o "običnim" ubistvima, Šunjerga može dobiti po 20 godina zatvora za svako.


Doživotna kazna bila je jednom uvedena u hrvatsko krivično pravo, ali je, odlukom Ustavnog suda, ubrzo stavljena izvan snage.

Iako je zločin koji je počinio nezamisliv, Šunjerga je u trenutku počinjenja, prema nalazu vještaka, bio uračunljiv, a psihijatrijski nalazi ga opisuju kao narcisoidnu osobu, s niskim pragom tolerancije, i da je sklon agresivnom reagiranju.

Maksimalna kazna dugotrajnog zatvora ne izriče se lako, što pokazuje i dosadašnja sudska praksa tokom koje je na 40 godina zatvora osuđeno samo 17 zločinaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.