SUD BIH

Inspektora DB-a nije interesirao događaj u Velikom parku

Vikić po dolasku na jedno od ranijih ročišta

Piše: B. C.

17.5.2018

Saslušanjem Zlatana Okića, bivšeg inspektora Državne bezbjednosti (DB), kojeg je 15. aprila 1992. godine u Dom policije doveo Nedžad Ugljen, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Draganu Vikiću i ostalim optuženima za ratni zločin u Velikom parku, gdje su ubijena osmorica zarobljenih vojnika JNA.

Okić je tada doveden da bude oficir za bezbjednost u Specijalnoj jedinici MUP-a RBiH kojom je komadovao Vikić i, kako je sam rekao, bavio se provjerom novopridošlih pripadnika u jedinicu, prijavama građana te saslušanjem vojnih zarobljenika.

Svjedok je izjavio da je tek poslije rata iz medija saznao da su vojnici strijeljani, a ne da su poginuli u napadu na Dom policije. Kako je on tada čuo od momaka u Domu policije, tog dana je “straža odbila napad četničke grupe”. Odgovarajući na pitanje Vikićevog advokata Fahrije Karkina, Okić je potvrdio da ovaj događaj nije prijavio nadležnima u Državnoj bezbjednosti, jer ga tada nije smatrao bitnim.  

- Vi tvrdite da niste vidjeli da su vojnici bili privedeni u Dom policije. Jeste li spremni suočiti se sa svjedocima koji tvrde da ste bili prisutni - upitao je Karkin Okića, na šta je svjedok odgovorio da je spreman da se suoči.   

Na Karkinovu konstataciju da je u Specijalnu jedinicu ustvari doveden da izvještava šta Vikić radi, Okić je rekao da to nije tačno i da nikad nije napravio izvještaj o Vikiću i Kemalu Ademoviću.    

Nedžada Herendu, kojeg je kasnije viđao u Državnoj bezbjednosti, kada je formirana jedinica „Ševe“, samo jednom je vidio u Domu policije kako postrojava jedinicu. Prema riječima svjedoka, Juka Prazina je tada bio komandir rezervnog odreda Specijalne jedinice, a ko ga je imenovao to ne zna.

Advokat Karkin je ustvrdio da je svjedok u istrazi i na pretresu dao tri verzije o tome na koji način je saznao o dešavanjima u Velikom parku, a određene nedosljednosti uočila je i tužiteljica Vesna Ilić.

Nije provjeravao Juku Prazinu

Članicu Vijeća, sutkinju Miru Smajlović interesiralo je je li se svjedok bavio kriminogenom prošlošću pripadnika jedinice Juke Prazine.

- Njih nisam provjeravao. Juka je bio komandant za sebe. Nedžadu Ugljenu sam rekao: „Vi znate da je Juka kriminalac“, a on je kazao: „Znam, riješit ćemo to kasnije.“ Juka nam nikada ne bi dao spisak - odgovorio je Okić.   




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.